Prečo potrebujeme folát a kde ho nájdeme?

Potraviny bohaté na folát

Folát je veľmi dôležitý pre tehotné ženy, ale aj ľudí, ktorí pravidelne cvičia a dbajú o zdravý životný štýl. Je to prirodzená aktívna verzia vitamínu B9, pomáha pri tvorbe červených krviniek, ale aj pri výrobe genetického materiálu. Kde ho môžeme nájsť v prirodzenom stave?

Fazuľa

Pol šálky varenej fazule obsahuje 127,5 mikrogramu folátu. Vyberajme si bielu a čiernu, veľmi dobrým zdrojom vitamínu B9 sú tiež klíčky z mungo fazuľky, ale aj šošovica. Sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov.

Image by Pexels on Pixabay

Špenát

Hrnček vareného špenátu obsahuje 131,5 mikrogramu tejto dôležitej živiny. Ešte lepšie je konzumovať špenát v prirodzenej forme v šalátoch. Zelená listová zelenina je nabitá vitamínom K, ktorý potrebujeme kvôli zrážanlivosti krvi.

Špargľa

Obsahuje približne rovnaké množstvo vitamínu B9 ako špenát. Je jedným z prvých jarných plodov záhrady. Okrem skvelej jemnej chuti, ktorá je vhodná ku každému jedlu, ale aj osamote, má detoxikačné účinky a vláknina v nej obsiahnutá pomáha tráveniu.

Photo by Aphiwat chuangchoem from Pexels

Cícer

Okrem významného množstva vitamínu B9 obsahuje veľa bielkovín a vlákniny. Cícer nás môže veľmi ľahko nasýtiť na celé hodiny bez toho, aby sme mali obavy z priberania. Môžeme si ho upiecť s korením v rúre na spôsob pražených arašidov alebo z neho spraviť výživnú nátierku – hummus.

Vajcia

Tento cenný zdroj D vitamínu je bohatým zdrojom folátu. Sú všestranným jedlom, ktoré môžeme mať na raňajky, ako súčasť obeda, či večer do šalátu a nikdy nebudú „nezdravé“.

Edamame

Nezrelé sójové bôby sú skvelou náhradou mäsa. majú zelenú farbu, pripravíme si ich rýchlo uvarením v pare či vode alebo osmažením na panvici. V 100 gramoch tejto plodiny nájdeme až 78 percent dennej potreby folátu, ale aj mangán, meď, železo a cenný vitamín K1. Pozor, ak trpíme ochorením štítnej žľazy, edamame, ani iné sójové potraviny nepridávajme do jedálnička.

Avokádo

Je plné zdravých tukov a vhodné aj pri diétach. Okrem toho obsahuje priemerne 53 %  vitamínu K, 41 % folátu, 33 % vitamínu C, 28 % draslíka, 26 % vitamínu B6, 21 % vitamínu E a 19% medi. Môžeme si ho dať na pečivo alebo nakrájať do šalátu, či spraviť známu obľúbenú nátierku. Skvele chutí zapečené s vajíčkom namiesto kôstky.

Image by coyot on Pixabay

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach