Prečo používať za studena lisovaný olivový olej?

Za studena lisovaný olivový olej je považovaný za najzdravší tuk. Už desaťročia vieme, že stredomorská strava, ktorej je súčasťou má pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev, ale aj na celkový zdravotný stav a chudnutie.

Teraz máme ešte o dôvod viac používať kvalitný, za studena lisovaný olivový olej.

Odborníci dokonca tvrdia, že je kľúčovou súčasťou zdravej stravy.

za studena lisovaný olivový olej

Ochraňuje srdce a cievy

Najnovšia štúdia ukázala, že stačí, ak olivový olej pridáme do stravy raz za týždeň a už i to sa prejaví na zdraví srdca a ciev pozitívne: zníži riziko upchatia tepien, ktoré vyvoláva infarkt a mŕtvicu. Prečo je to tak? Olivový olej priamo chráni krvné doštičky pre nebezpečným zhlukovaním sa, ktoré je základom tvorby krvných zrazenín. Tie prispievajú k tvorbe plaku, ktorý upcháva cievy a spôsobuje aterosklerózu – stav, ktorý je základom väčšiny infarktov a mozgových mŕtvic.

Prvá pomoc pre obéznych

Najvyššie riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody majú obézni ľudia, a to i v tom prípade, že nemajú cukrovku alebo iné ochorenia súvisiace s obezitou. Pre nich môže znamenať pravidelná konzumácia olivového oleja veľký pomoc. Navyše, obézni ľudia často konzumujú nezdravé tuky, a ak ich aspoň čiastočne zamenia za olivový olej, môže to viesť aj k schudnutiu. Okrem toho obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré sú prospešné pre celkové zdravie.

Ktorý je najlepší?

Najkvalitnejším druhom je extra panenský olivový olej, ktorý má najnižšiu kyslosť. Je vhodný na studené jedlá. Panenský olivový olej môžeme použiť aj na varenie. Vyhnúť by sme sa mali klasickému olivovému oleju bez označenia panensky, pretože je chemicky spracovaný, má slabú chuť a nízku kvalitu. Panenský olivový olej je cenný aj kvôli obsahu vitamínov E a K, železa, vápnika, draslíka, sodíka, ale najmä kvôli omega-3 mastným kyselinám. Obsahuje tiež omega-6 mastné kyseliny.

Aké sú jeho ďalšie pozitíva?

Znižuje hladinu cholesterolu, zabezpečuje lesklé a pevné vlasy, nechty, krásnu pokožku, zlepšuje trávenie, má antibakteriálne a protizápalové účinky. Optimálna dávka je jedna polievková lyžica denne, netreba to preháňať.