Probiotiká: správna cesta ku zdraviu i štíhlej línii?

Všetci vieme o tom, že probiotiká sú prospešné pre zdravie čriev. Môžu však pomôcť aj pri chudnutí?

probiotiká
stock.adobe.com

Čo sú vlastne probiotiká?

Látky, ktoré podporujú rast prospešných baktérií udržiavajúcich rovnováhu črevného zdravia. Zdravá mikroflóra v črevách môže odvrátiť celý rad zdravotných problémov (tráviace problémy, syndróm dráždivého čreva, kožné alergické ochorenia, prechladnutie), ale reálne pomôcť aj pri chudnutí.

Ako ovplyvňujú chudnutie?

Väčšina štúdií sa zamerala na vplyv probiotík na imunitný systém a zdravie človeka, nie na to či pomôžu schudnúť. Existuje však štúdia, zverejnená v The British Journal of Nutrition, ktorej výsledky hovoria, že ženy, ktoré užívajú počas programu na chudnutie probiotiká, strácajú hmotnosť ľahšie, respektíve skôr. I keď táto štúdia bola relatívne malá, je jasné, že probiotiká ovplyvňujú spôsob, akým sa vstrebávajú živiny v črevách, a tým pádom môžu mať vplyv aj na proces chudnutia.

Najjednoduchší spôsob, ako si dopĺňať probiotiká je ich užívanie vo forme tabliet či prášku, ale môžeme si ich jednoducho pridať aj do stravy. Probiotické potraviny sú dôležitou súčasťou jedálnička moderného človeka bez ohľadu na vek.

Aké potraviny si dopriať každý deň?

probiotiká

Prírodné jogurty bez cukru

Nie všetky druhy jogurtov obsahujú probiotiká, preto je dôležité prečítať si etiketu. Všímajme si, či obsahujú živé a aktívne kultúry. K prospešným fermentovaným mliečnym výrobkom patrí aj kefír a fermentované syry (gouda, čedar…)

Mohlo by vás zaujímať

Aký majú vplyv probiotiká na chudnutie? Pomôžu vám zhodiť pár kíl?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré podporujú zdravie tráviaceho traktu, zdravú črevnú mikroflóru a vďaka nej aj imunitu. Okrem známych výživových doplnkov ich nájdeme aj vo fermentovaných… Čítaj ďaľej

Kyslá kapusta

Kvasená kapusta je skvelým druhom fermentovanej zeleniny. Aby sme mali istotu, že obsahuje prospešné baktérie, vyberajme si nepasterizované prírodné produktu alebo si spravme doma vlastnú. Väčšina kyslej kapusty z obchodných reťazcov prešla totiž pasterizáciou, čo znamená, že v nej boli zničené nielen škodlivé, ale aj prospešné baktérie.

Jablkový ocot

Niektorým ľuďom síce nevonia, ale ak ho pridáme do šalátov rozhodne neuškodí. Prirodzene fermentovaný obsahuje významné množstvo probiotických baktérií. Je súčasťou viacerých diét, často sa odporúča piť ráno nalačno riedený vodou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach