Rímska rasca, zoznámte sa

Nedajte sa pomýliť, rímska rasca a kmín používaný v našej kuchyni sú dve rozdielne veci. Odbornejšie nazývaný rascovec rímsky sa výrazne chuťovo odlišuje od kmínu pestovaného v európskych klimatických podmienkach.

Aromatické korenie, ktoré sa vyznačuje horkou chuťou a silnou arómou dosiahnutou vysokým obsahom oleja. Rímska rasca je jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 30-50 cm. Má malé kvety, biele alebo ružové, ktoré sa zoskupujú do tvaru dáždnika. Pochádza z oblasti Stredozemného mora.

Sušené semená rímskej rasce sa podobajú kmínu,  majú podlhovastý tvar a žlto-hnedú farbu, sú však menšie. Predávajú sa buď celé alebo pomleté,  existujú v troch farbách: v oranžovej, bielej alebo čiernej. Dnes je rastlina väčšinou pestuje v Číne, Iráne, Turecku, Maroku, Egypte, Sýrii, Mexiku, Chile, a Indii. Príležitostne sa vyskytuje na Britských ostrovoch, najmä v južnom Anglicku.

V stredoveku patrila rímska rasca k najpopulárnejšiemu a najdostupnejšiemu koreniu, bola lacnejšia ako čierne korenie a využívali ju mnohí, ktorí si ho nemohli dovoliť. Rímska rasca je populárna prísada vo východnej, ázijskej, stredomorskej a mexickej kuchyni, a je jednou z hlavných zložiek kari korenia a indickej zmesi garam masala.

Používa sa na ochutenie mäsa, zeleniny, syrov, omáčok a marinád a pri príprave tex-mex jedál. Štúdie potvrdili, že rasca ma liečebné vlastnosti a pomáha udržať zdravý organizmus. Je veľmi dobrým zdrojom železa, pomáha telu efektívne vstrebávať živiny,  zmierňuje nadúvanie, plynatosť a nevoľnosť.

Dokáže uvoľniť svaly a predchádzať svalovým kŕčom. Ak sa dá, uprednostnite radšej celé semená a meľte podľa potreby. Čím viac je pomletá rasca vystavená vzduchu, tým rýchlejšie dochádza k strate účinku a arómy. Pomletú rascu skladujte vo vzduchotesnej a uzavretej nádobe.