V minulej časti som vám písala o množstve pozitívnych účinkoch brokolice na ľudský organizmus a sľúbila som vám aj niekoľko chutných receptov. Brokolica je naozaj všestranná zelenina, pripraviť sa dá na množstvo spôsobov, dúfam, že si niektorý z nich vyberiete aj vy. Dobrú chuť!
Inšpirácie na prípravu brokolice
Jemná brokolicová polievka
Suroviny:
300-400g brokolice, 2-3 zemiaky, 1 cibuľu, 2 polievkové lyžice oleja, 1 PL masla, 2 PL hladkej múky, l mlieka, 1 lyžičku vegety, soľ, čierne mleté korenie, štipku tymianu, štipku mletého zázvoru, šľahačková smotana na dochutenie (nemusí byť)
Postup:
Do osolenej vody dáme variť očistené a pokrájané zemiaky. Keď sú už takmer mäkké, pridáme k nim opláchnutú brokolicu rozobratú na ružičky aj s hlúbikom. Povaríme do zmäknutia a scedíme. Vývar si necháme na polievku. na oleji popražíme cibuľku posekanú nadrobno, pridáme múku, premiešame zalejeme mliekom a postupe riedime vývarom. Ochutíme korením, vegetou, bylinkami a spolu povaríme. Nakoniec pridáme scedenú brokolicu so zemiakmi, polievku odtiahneme a keď trošku vychladne, zmixujeme ju, alebo pretrieme cez sito. Znovu ju necháme v hrnci krátko prevrieť, pridáme kúsok masla na zjemnenie a k treba, prisolíme. Podávame s čerstvým chrumkavým chlebom a na tanieri môžeme ešte dochutiť lyžicou smotany.
Zeleninová torta pre šesť osôb
Suroviny:
4 vajcia, 50 ml mlieka, 50 g kyslej smotany, 1 väčší pór, 60 g šampiňónov z konzervy nakrájaných najemno, 70 g brokolice, 100 g strúhaného tvrdého syra, bazalku, majoránku, soľ, štipku čierneho korenia, rastlinný olej
Postup:
Pór nakrájame na jemné kolieska, ktorý podusíme so šampiňónmi na malom množstve rastlinného oleja. Brokolicu nadrobno a povaríme v mierne osolenej vode alebo v pare do mäkka. Vajcia rozmiešame so smotanou a strúhaným syrom, pridáme majoránku, bazalku, soľ a korenie. Podusenú zeleninu premiešame s vaječnou hmotou a všetko spolu vlejeme do okrúhlej formy na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút na 180°C. Ako príloha je vhodný zeleninový šalát alebo varené zemiaky.
Omeleta s mäsovo-brokolicovou plnkou
Suroviny:
6 vajec, 3 polievkové lyžice mlieka, soľ, 300-400g zomletého bravčového mäsa z pliecka, 300g uvarenej brokolice, 60g nadrobno nakrájanej cibule, olej, soľ, rasca, mleté čierne korenie, 1-2 lyžičky kari korenia, sójová omáčka
Postup:
Rozbité vajcia rozšľaháme so soľou a mliekom. Na rozpálenej panvici s olejom postupne upečieme omelety, ktoré naplníme mäsovou plnkou s brokolicou, ktorú pripravíme nasledovne: bravčové mäso zomelieme na mäsovom mlynčeku, na rozpálenom oleji do sklovita opražíme cibuľu, pridáme zomleté mäso, mierne opražíme a podľa chuti osolíme, okoreníme, posypeme rascou a pokvapkáme sójovou omáčkou. Udusíme domäkka. Potom mäso zmiešame s uvarenou a pokrájanou brokolicou. Servírujeme s čerstvo pripraveným zeleninovým šalátom.
Šalát z cestoviny a brokolice
Suroviny:
250g uvarených cestovín, 1 polievková lyžica oleja, 1 cibuľa, 1 mrkva, 150g uvarenej brokolice, 100g údeného syra, 1 vajce uvarené na tvrdo, 2 polievkové lyžice ochutenej majonézy, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu, oregáno
Postup:
Vychladené cestoviny premiešame s olejom, pridáme pokrájanú cibuľu a brokolicu, postrúhanú mrkvu, nahrubo postrúhaný syr a posekané vajce. Zalejeme majonézou rozmiešanou s jogurtom, posypeme oregánom a premiešame.
Zapekaná brokolica
Suroviny:
400g brokolice, soľ, 1 pol. lyžica masti, 30g hladkej múky, 1dl mlieka, 1 žĺtok, 40g postrúhaného syra, 2 rajčiaky, 1 pol. lyžica tuku, strúhanka, 1 pol. lyžica zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno.
Postup:
Brokolicu pokrájame so stonkami dlhými asi 10 cm, vložíme do vriacej osolenej vody, varíme na miernom ohni 10-12 minút, potom ju scedíme, necháme odkvapkať, uložíme do vymastenej ohňovzdornej misy. Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju mliekom, povaríme a primiešame rozšľahaný žĺtok spolu s postrúhaným syrom. Pripravenou omáčkou zalejeme brokolicu, obložíme ju rajčiakmi, pokrájanými na plátky, pokvapkáme ju tukom, posypeme ju strúhankou a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame posypanú zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.
Brokolicová panvica s mrkvou
Suroviny:
1kg brokolice, 750g mrkvy, 3 lyžice mandľových lupienkov, 100g Nivy, 250 ml mlieka, strúhaný muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice kyslej smotany, bagety, alebo biele pečivo
Postup:
Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na ružičky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Mandľové lupienky nasucho opražíme na panvici do zlata a zatiaľ odložíme. Brokolicu s mrkvou opražíme na teflonovej panvici bez tuku. Pridáme 5 lyžíc vody a prikryté dusíme asi 10 minút. Potom zeleninu naberačkou vyberieme z panvice. Nivu nadrobno pokrájame a necháme rozpustiť v zeleninovej šťave. Vmiešame mlieko, osolíme, okoreníme a ochutíme muškátovým orieškom. Môžeme tiež zahustiť opraženou strúhankou. Do omáčky vmiešame kyslú smotanu. Znovu vložíme zeleninu a prehrejeme. Podávame s posypanými praženými mandlovými lupienkami. Vhodnou prílohou môže byť bagetka, prípadne biele pečivo.
Ďaľšie inšpirácie na prípravu brokolice nájdete v našom receptári 🙂