Rukola – štipľavá zelenina

Buď na ňu nedáte dopustiť alebo ju nechávate na tanieri.

Určite však skúste dať rukole  druhú šancu, nebudete ľutovať. Ide o šalátovú zeleninu s charakteristicky jemnou pikantnou chuťou, ktorej lístky pripomínajú púpavu. Pochádza z Apeninského poloostrova a podľa ostrosti a množstva vykrojení rozlišujeme až 27 druhov. Často sa zamieňa s Roketou siatou, avšak rukola má vykrojenejšie listy, je dlhšia a užšia. Pestuje sa na jar a jeseň.

Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, betakarotén, vlákninu a minerálne látky. Je zdrojom vitamínu K a kyseliny listovej. Pomáha prečisťovať organizmus, má nízky kalorický obsah a neobsahuje tuk či sacharidy. Pomáha bojovať proti únave a oslabenej imunite.

Rukola má sviežu, šťavnatú, pikantnú a ľahko nahorklú príchuť. Najčastejšie sa kombinuje s inou listovou zeleninou a používa sa na prípravu zeleninových šalátov. Vhodná je v kombinácii s parmezánom, prípadne s rajčinami.Výborne sa kombinuje s kvalitným olivovým olejom, prosciuttom, cestovinami alebo pizzou. Používa sa na rukolové pesto alebo kombinuje so sladkým ovocím. Skúste vyskúšať netradičné kombinácie rukoly s balzamikovým octomjahodami alebo opečenými hruškami. Okrem iného je rukola vďaka vykrajovaným lístkom skvelá dekorácia pokrmov.

Predáva sa balená v prehľadných krabičkách alebo vrecúškach. Má tendenciu rýchlo sa kaziť a vädnúť, dávajte pozor, aby lístky rukoly neboli zvädnuté, či namokvané. U nás je možné ju zakúpiť v každom väčšom obchodnom reťazci.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach