Skladovanie potravín: Aj vy robíte tieto chyby?
Pri moderných technológiách sa javí skladovanie potravín ako samozrejmosť. Avšak ešte aj dnes mnohí z nás robia základné chyby. Pravdepodobne viete, že paradajky do chladničky nepatria, ale ďalšie body vás môžu prekvapiť.
Ako správne skladovať ovocie a zeleninu
Nie ako na trhu či v obchode
Nevystavujme potraviny ako v obchode, či na trhu. Viaceré druhy potravín, najmä ovocie a zeleninu v obchodoch nájdeme uloženú pri izbovej teplote, hoci by nemala byť. Je to len preto, aby upútala zákazníkov. Väčšina zeleniny, vrátane šalátov patrí do chladničky a ak chceme aby vydržala dlhšie a nevädla, vložme ju do vrecúška.
Paradajky
Do chladničky dávajme len prezreté alebo nakrájané paradajky. Inak by mali byť skladované pri izbovej teplote, aby dozreli a dostali správnu chuť. Ak chuť zrelých paradajok sa môže po pár dňoch v chladničke zhoršiť.
Melón
Skladovanie v chladničke je omylom aj v prípade vodného melóna, ak nie je rozrezaný. Po troch dňoch v chladničke začne strácať svoju farbu a chuť. Najchutnejší je skladovaný pri izbovej teplote mimo priameho slnečného žiarenia. Zjesť by sme ho mali v priebehu pár dní. Rozrezaný melón musíme skladovať v chladničke.
Uhorky a baklažán
Aj tieto chutné produkty prírody najlepšie chutia, ak ich skladujeme pri izbovej teplote. Baklažán je veľmi citlivý na teplotu nižšiu ako 10 stupňov, ak ho necháme v chlade dlhšie ako dva-tri dni môže sa mu zmeniť farba a poškodiť dužina.
Bobuľové ovocie
Chutné a zdravé jahody, maliny, černice, čučoriedky nevydržia čerstvé dlho, v chladničke dva-tri dni, potom sa začnú kaziť. Aby sme tomu predišli, najmä ak ich máme veľa, dajme ich zamraziť. Do smoothies sú skvelé aj mrazené, rovnako sú chutným osviežením aj samotné.
Cibuľka
V chladničke by mala vydržať sedem až desať dní, ale záleží od toho ako bola skladovaná predtým. Ak vidíme, že už uvädá alebo je tvrdá, môžeme jednoducho odrezať časť s koreňmi a zasadiť ju, prípadne vložiť do pohára s vodou. Vyrastie nám znova.