Slovensko na tanieri – Bryndza

Bryndza je pre zahraničných turistov zaujímavým gastronomickým zážitkom. Mnohých si získa hneď po prvej ochutnávke, niektorí ocenia jej kvalitu až neskôr. My Slováci si bez bryndze nevieme poctivé domáce jedlo ani predstaviť. Bryndza je neoddeliteľnou súčasťou našej tradičnej kuchyne.

Slovensko na tanieri - Bryndza

 

Bryndza je známou lahôdkou nielen na Slovensku, ale tento mäkký vyzretý ovčí syr sa vyrába aj v iných krajinách ako v Poľsku, Rumunsku, Ukrajine či Bulharsku. Niet však pochýb o tom, že slovenská bryndza je tá najlepšia. Vedelo sa o tom už v 19. storočí, kedy bryndziari z Liptovskej, Oravskej, Turčianskej, Gemerskej a Zvolenskej stolice predávali tento výnimočný ovčí syr na Dominikánskom námestí vo Viedni, vtedy známom aj ako Brimsen či Liptauer Käse.

Bryndzové halušky

O bryndzi sa častokrát hovorí aj ako o bielom zlate. Okrem toho, že obsahuje raz toľko bielkovín ako kravské mlieko, je bohatým zdrojom probiotických látok, minerálov a vitamínov. Dopriať si ju môžu dokonca i ľudia trpiaci alergiou na laktózu, pretože pri jej výrobe dochádza k úbytku laktózy, teda je ľahšie stráviteľná. Navyše má antioxidačné účinky, odbúrava zlý cholesterol, znižuje tlak, podporuje imunitný systém a funguje aj ako prevencia alergických ochorení.

Bryndzové pirohy

Nie je však bryndza ako bryndza. Slovenská bryndza je jemne roztierateľný zrejúci syr s jemnými zrnkami, ktoré vznikajú pri mletí vyzretého ovčieho hrudkového syra. Jej charakteristickým znakom je spomínané drvenie, mletie a následné zmiešanie so soľou. Pravá slovenská bryndza by mala obsahovať minimálne 50 percent ovčieho hrudkového syra v prepočte na sušinu. I keď tá naša chutí vždy výborne, za najlepšiu je označovaná májová. Koncom jari sú totiž pastviny plné čerstvej šťavnatej trávy, vďaka čomu má májová bryndza lahodnú chuť a vôňu.

Bryndza je neodmysliteľnou súčasťou našich známych národných jedál ako sú bryndzové halušky, bryndzové pirohy, či bryndzová polievka nazývaná demikát.