Všetko čo zjeme ovplyvňuje mikroflóru v našich črevách. Stav tráviaceho ústrojenstva má zase vplyv na celkové zdravie, energiu, imunitu, dokonca aj našu náladu. Je to úplne logické – ak máme tráviace problémy ako napríklad zápchu, hnačky, nadúvanie či bolesti brucha, necítime sa dobre. Môžeme to však ovplyvniť stravou!
Tráviace problémy vznikajú vtedy, keď je v nich nerovnováha užitočných a neužitočných mikroorganizmov. Žiaľ, veľmi často si túto nerovnováhu spôsobujeme samy.
Toto sú najčastejšie spúšťače črevných problémov:
Káva nalačno
Raňajky sú pre črevá veľmi dôležité. Baktérie v nik majú vlastný biorytmus a kvôli nemu sa rovnováha môže počas dňa dramaticky meniť. Napríklad, mikróby, ktoré produkujú tryptofán nám pomáhajú cítiť večer ospalosť. Na vlákninu bohaté raňajky vyživujú baktérie, ktoré potrebujeme počas bdenia. Ak narušíme ich biorytmus, vedie to k tvorbe chemikálií spôsobujúcich únavu a iné problémy. Aj si dávame ráno kávu, nepime ju nalačno.
Nedostatok vlákniny
Denne potrebujeme minimálne 38 gramov vlákniny. Nachádza sa v ovocí, zelenine, strukovinách. Prospešné baktérie potrebujú vlákninu – je to pre ne maškrta. Keď ju konzumujú tvoria mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré zabraňujú zápalu a napomáhajú pohybu a vyprázdňovaniu čriev. Bez dostatku vlákniny trpíme zápchou a nadúvaním. Rovnako nám môžu chýbať mikróby, ktoré pomáhajú regulovať náladu. Zdravé črevá produkujú totiž až 95 percent serotonínu, a tak nezdravá mikroflóra môže viesť k depresiám a úzkostným stavom.
Nezdravé tuky
Ak si doprajeme šišky, hranolčeky či hamburger nakŕmime neužitočné baktérie v črevách. Tie vylučujú chemikálie, ktoré vedú k zápalu, hnačke, nadúvaniu alebo zápche. Priveľa cukru a nezdravé tuky sú ničiteľom zdravej črevnej mikroflóry číslo jeden.
Rýchle jedenie
Ak nemáme dostatok času na jedlo alebo automaticky prirýchlo jeme, jedlo nebude dobre strávené. Výsledkom sú často bolesti brucha a nadúvanie. Plynatosť môžu spôsobiť aj žuvačky a sýtené nápoje.
Mohlo by vás zaujímať
Psychika a nervozita
Črevá ovplyvňujú psychický stav, ale funguje to aj naopak – náš psychický stav môže ovplyvniť trávenie. Nervozita spôsobí, že prehltneme viac vzduchu, z čoho vznikne pocit nafúknutia. V zlom psychickom stave máme tiež tendenciu vyhľadávať menej zdravé jedlá a nekontrolujeme množstvo, ktoré zjeme – ďalší dôvod, ktorý rozhádže flóru v črevách.