Trendy v zdravom stravovaní. Vyskúšajte s nami rastlinné recepty

Už takmer 70 rokov si siedmeho apríla pripomíname Svetový deň zdravia, ktorým Svetová zdravotnícka organizácia poukazuje na potrebu neustáleho budovania a zlepšovania kvality života ľudí na celom svete a pripomína dôležitosť prevencie a boja s rôznymi chorobami.

flexitariánstvo

S cieľom zlepšovať kvalitu nášho života úzko súvisí aj túžba človeka neustále hľadať nové a lepšie alternatívy ku klasickému spôsobu stravovania. Ľuďom už nestačí tradičná kuchyňa, a preto sa rozhliadajú po nových možnostiach, ktoré so sebou prinášajú i nové benefity – ušetria čas, sú zdravé alebo dokonce šetrnejšie k životnému prostrediu. Zároveň spotrebitelia po celom svete venujú ďaleko väčšiu pozornosť tomu, čo nakupujú. Starostlivo skúmajú produkty, a to nielen nich zloženie, ale zaujímajú sa aj o to, kto stojí za značkou, ako boli potraviny pripravené a kde a ako boli jednotlivé suroviny vypestované.  

Zmeny stravovacích návykov smerom k rastlinnej strave

Predovšetkým generácia mileniálov vyhľadáva nové trendy a je hnacou silou rastúceho významu konzumácie potravín na rastlinnej báze. Táto generácia si uvedomuje doterajší spôsob stravovania, a jeho možný dopad na nasledujúce generácie v súvislosti s hektickým životným štýlom, či s limitmi našej planéty dopriať plnohodnotnú stravu stále se zväčšujúcej populácii. A práve produkty rastlinného pôvodu môžu byť jedným z možných riešení.  Ide o produkty získané z rastlinných zdrojov, ako je ovocie, zelenina, cereálie, strukoviny, oriešky a rôzne druhy semiačok. Tieto potraviny sú taktiež skvelou prevenciou vysokého cholesterolu a podporujú znižovanie rizika srdcovo-cievnych ochorení vďaka obsahu nenasýtených tukov. Zároveň jedálniček, ktorý v sebe zahŕňa rastlinnú stravu, dodá vášmu telu potrebné vitamíny, minerály, vlákninu, či vápnik. V neposlednej rade rastlinná strava obsahuje aj menej kalórií a tukov, čo je ideálna kombinácia pre udržiavanie si váhy.

Flexitariánstvo

Spolu s trendmi vo výžive sa formujú nové druhy stravovania. Dnes už asi každý vie, kto je vegetarián, a čo si rád dopraje vo svojom jedálničku. Viete ale, kto je flexitarián? Že ste sa s týmto pojmom ešte nestretli? Flexitariánstvu sa niekedy tiež hovorí „príležitostné vegetariánstvo“, a ide o jeho miernejšiu formu. Vo svojej podstate ide o spôsob stravovania, ktorý je založený na rastlinnej strave, ale zahŕňa aj konzumáciu mliečnych a príležitostne mäsitých pokrmov. Na popularite získava vďaka dopadu na životné prostredie. Práve flexitariáni venujú pozornosť aj tomu, akú uhlíkovú stopu za sebou svojim spôsobom stravovania zanechávajú. Tento stravovací smer je založený na zvýšenom príjme rastlinných produktov, avšak nie na úplnom vylúčení mäsa z jedálnička, skôr na jeho obohatení o nové potraviny, ktoré môžu byť veľmi prospešné pre zdravie a bohatým zdrojom bielkovín. Niektoré štúdie ukazujú, že kombináciou flexitariánstva a pravidelnej fyzickej aktivity môže dochádzať k zníženiu výskytu niektorých rakovinových ochorení.

flexitariánstvo

Sója ako správna alternatíva?

Možno si teraz vravíte, že aj vy by ste mohli zaradiť viac rastlinnej stravy do svojho jedálníčka, ale kde začať a čo si vybrať? Skvelou alternatívou pre začiatok môže byť sója, ktorá je prirodzeným zdrojom rastlinných bielkovín, vitamínov a minerálov, a okrem toho obsahuje tiež esenciálné aminokyseliny nevyhnutné pre chod nášho organizmu. Sójový bób poznali už v starovekej Číne, kde sa táto rastlina pestuje viac ako 13 000 rokov, a pre Číňanov historicky predstavovala rastlinu nevyhnutnú pre život. V priebehu storočia sa táto rastlina rozšírila do ostatných krajín Ázie a až v 20. storočí se začala využívať aj na Západe aj inak, ako len krmivo pre zvieratá. Sójové bóby dnes nájdete na regáloch obchodov v rôznych podobách – najrozšírenejšou podobou je tofu či miso, ale dostáva se aj do iných kategórií potravín, ako sú nápoje či dezerty, ktoré se tešia čoraz väčšej obľube.  

flexitariánstvo

Aj veľké spoločnosti reagujú

Zmeny v očakávaniach spotrebiteľov si uvedomujú aj veľké spoločnosti, ktoré sa musia rozhodnúť, či sa prispôsobia novým spotrebiteľským trendom. „V spoločnosti Danone na to máme jasný názor: jedlo nie je komodita. Je vzácne a odhaľuje to, kým sme. Ľudia majú svojim výberom toho, čo jedia a pijú,  možnosť ovplyvniť svet, v ktorom chcú žiť. Všetci by sme na to mali mať právo. V Danone si stojíme za tým, že zdravie ľudí a zdravie planéty sú navzájom úzko prepojené a že tieto dve roviny sa navzájom ovplyvňujú.“, hovorí Marián Jánoš, riaditeľ spoločnosti Danone.Spoločnosť Danone si stanovila víziu One Planet.One Health, ktorou sme sa zaviazali ponúkať spotrebiteľom chutné a zdravé produkty, pričom sa usilujeme minimalizovať dopad na životné prostredie. Veríme, že v tomto úsilí si získame partnerov, aby sme spoločne pracovali na udržateľnosti zdrojov našej Zeme.“

Ochutnajte flexitariánske recepty

Inšpiráciou pre flexitariánsky spôsob stravovania môžu byť aj recepty, ktoré sme pre vás pripravili. Čo tak si každý deň v nasledujúcom týždni dopriať raz za deň jedlo z čisto rastlinného pôvodu? Spravíte tak niečo pre svoje zdravie aj pre našu planétu. Prijmite flexitariánsku výzvu, určite vám zachutí!

Stiahni si Receptár

flexitariánstvo