Týmto potravinám sa vyhýbajme: Škodia zdraviu

Dnešné média sú plné správ, čo jesť, výživový poradcovia sa predbiehajú v prezentovaní a objavovaní super potravín. Vieme však, ktoré sa jesť neoplatí? Týmto sa rozhodne snažme vyhnúť, pretože majú potenciál spôsobiť vážne ochorenia i rakovinu:

Škodia zdraviu
Image by congerdesign on Pixabay

Stužené, hydrogenované oleje

Sú doslova liahňou škodlivých trans-mastných kyselín. Nachádzajú sa v balených potravinách, vo rýchlom občerstvení, vo všetkom čo obsahuje margarín. Pôvodne boli tieto tuky rastlinné, ale následne spracovaním boli stužené a upravené na trans-tuky. Tie sú pôvodcom mnohých druhov rakoviny, srdcových a metabolických ochorení.

Škodia zdraviu
Image by congerdesign on Pixabay

Pukance

Mnohé mamičky si myslia, že sú neškodné a dávajú ich deťom ako zdravé občerstvenie. Aká je však pravda? Okrem toho, že často obsahuje vyššie spomínané oleje, je dokázané, že ten, ktorý pripravujeme v mikrovlnke môže mať podiel na rakovinových ochoreniach, konkrétne rakovine pľúc. Problém spôsobuje chemikália, ktorú obsahuje vnútorná strana nelepivého vrecúška, v ktorom sa pukance do mikrovlnky predávajú.

Škodia zdraviu
Image by stevepb on Pixabay

Spracované mäso: lunch meat

Spracované mäso nesmelo kedysi chýbať v žiadnej skrini. Konzervy s „lančmítom“ by sme však mali nechať v minulosti. Dnes je jasné, že spracované mäso je zaťažené všetkými druhmi škodlivých látok. Ubližujú nám aj dusičnany, ktoré sa používajú na konzervovanie mäsa.

Párky, salámy, hotdogy

I toto je forma spracovaného mäsa. Párky navyše obsahujú aj fosforečnan sodný, ktorý je známym škodcom. Ročne zomiera množstvo ľudí len preto, že pravidelne a dlhodobo konzumujú spracované mäso.

Škodia zdraviu
Photo by Tiara Aracama on Unsplash

Biela múka

Hoci naše babičky a prababičky na ňu nedali dopustiť, biela múka je v skutočnosti rovnako škodlivá ako cukor. Vrchol nezdravej stravy je kombinácia bieleho pečiva so spracovaným mäsom. Môže to byť super chutné, ale neubližujme sami sebe!

Škodia zdraviu
Image by Alexas_Fotos on Pixabay

Červené mäso

Často býva spracované údením, solením, úpravou (najmä použitím konzervantov), ktorá pridáva na nebezpečenstve i tak nie najzdravšiemu druhu mäsa. Bolo preukázané, že červené mäso poškodzuje hrubé črevo a môže spôsobiť súvisiace druhy rakoviny. Navyše, ľudia, ktorí jedia veľa červeného mäsa, jedia málo zeleniny a ovocia.

Škodia zdraviu
Image by tomwieden on Pixabay

-sz-