Ukryte leto do pohára

Letné mesiace sa tradične považujú za obdobie voňavého ovocia. Preto odolajte pokušeniu kúpiť si džem v obchode, vysúkajte si rukávy a vyskúšajte si ho uvariť vlastnoručne!

Vôňa domácej marmelády vždy patrila k slovenskému letu. Voľakedy jej príprava bola takpovediac „povinnou jazdou“ každej domácnosti. Dnes je to inak. Domáci  džem je skôr vzácnosťou. Možno je to rýchlou dobou, alebo nedostatkom voľného času, no faktom je, že aj túto tradičnú ovocnú pochúťku čoraz častejšie kladieme do nákupných košíkov. A je to škoda, pretože chuť, vzhľad i vôňa toho poctivého domáceho je jednoducho vždy lepšia. Navyše ani príprava nemusí byť taká náročná, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Zabudnite na dlhé hodiny rozvárania ovocia a kvantum pohárov. Nepotrebujete si z plodov predsa vyvariť všetky vitamíny a farbu, ani obdarovať džemom celú rodinu. Ak chcete sebe i svojim najbližším urobiť radosť domácou pochúťkou, varte džem po troškách a s ohľadom na zachovanie cenných látok v ovocí. Jedine tak si ho neskôr naozaj vychutnáte.

do poháraAko na to?

Základom pri príprave kvalitného domáceho džemu je kvalitné ovocie. Dbajte na jeho starostlivý výber a pred použitím ho dôkladne umyte. Aby sme sa vyhli nekonečnému rozváraniu ovocia, použijeme pri varení kvalitný želírovací cukor. Horúcou novinkou na pultoch je  Korunný cukor želírovací 2:1, ktorý je neoceniteľným pomocníkom pri domácom džemovaní. Jedná sa o jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou, ktorý svojimi vlastnosťami zjednodušuje a zároveň aj skvalitňuje prípravu lahodných ovocných pochúťok. Patrí medzi ne najmä želírovacia, alebo ak chcete zahusťovacia schopnosť, vďaka ktorej získava ovocná zmes tú správnu rôsolovitú konzistenciu. Takto pripravený džem možno skladovať bez konzervačných látok, pričom ovocie si zachováva svoju prirodzenú farbu i chuť. Zároveň nie je ani príliš sladký, keďže pomer ovocia a cukru je 2:1. Výsledkom je tak ľahšia ovocná marmeláda plná lahodnej chuti a neodolateľnej vône. A ako sa so želírovacím cukrom pracuje? Veľmi jednoducho. Dôležité je pamäť si najmä dve zásady. Cukor určený na prípravu džemu vmiešavame do studenej ovocnej masy, pretože inak by džem mohol zrôsolovatieť príliš rýchlo. Naopak, rýchlo treba samotný džem variť, pretože prírodný pektín obsiahnutý v želírovacom cukre stráca svoj účinok po 10 minútach varenia. Znamená to, že ak by sa zmes varila príliš dlho, zostala by v tekutej forme.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach