Viete si správne vybrať kuchynskú soľ? Ktorá podporí vaše zdravie?

Soľ nemusí byť strašiakom (ani pre kardiakov)

Viete, prečo je dôležitý obsah jódu a ďalších minerálov v kuchynskej soli? Podľa ich obsahu si môžeme vybrať kuchynskú soľ, ktorá podporí naše zdravie, a nie naopak. V časoch, keď mnoho sodíka konzumujeme zo spracovaných potravín, neraz bez toho, aby sme o tom vedeli, je to veľmi dôležitý poznatok.

kuchynskú soľ

Bez soli by sme nemohli žiť – a nie je to len o jej chuti. Je zdrojom sodíka a chloridových iónov, potrebných pre naše telo. Soľ potrebujeme na prenos nervových vzruchov, svalovú činnosť. Reguluje náš krvný tlak a pomáha udržiavať rovnováhu telesných tekutín v bunkách a v medzibunkovom priestore.

Myslite však na to, že denne by sme nemali skonzumovať viac ako 5 gramov soli – deti ešte menej. Prečo? Pretože – tak ako nedostatok, aj prebytok soli je organizmus škodlivý. Najlepším riešením je soliť menej a používať zásadne kvalitnú kuchynskú soľ.

Jodidovaná je zdravšia

Jodidovaná soľ je pre naše zdravie dôležitá z viacerých hľadísk. V prvom rade je jód nevyhnutný pre zdravú činnosť štítnej žľazy. Nedostatok jódu však môže spôsobiť podstatne viac nepríjemných a zdravie ohrozujúcich stavov:

  • psychické problémy,
  • únavu, malátnosť, poruchy koncentrácie, problém s vnímaním,
  • vypadávanie vlasov, lámavé nechty, kazivosť zubov,
  • priberanie na váhe bez zjavnej príčiny – nemusia zaberať ani diéty,
  • vynechanie menštruácie alebo nepravidelný cyklus,
  • problémy s otehotnením, cysty.

Nie je soľ ako soľ

Soľ dostaneme kúpiť v mnohých formách a podobách, ale odlišuje sa aj spôsobom získavania a spracovania. Varená jodidovaná soľ pochádza z podzemných ložísk „z hĺbky Zeme“, vďaka čomu je čistejšia ako soli ťažené z povrchu alebo mora.

kuchynskú soľ
https://stock.adobe.com

Základné druhy solí: Prečo je varená najlepšia?

Kamenná soľ je chlorid sodný, ktorý obsahuje približne 40 % sodíka a 60 % chlóru. Získava sa ťažením z baní, zriedkavo z povrchovým lomov. Nasleduje úprava mletím, presievaním a čistením.

Varená soľ sa získava zo soľného roztoku – odparením a kryštalizáciou vplyvom tepla vznikne jemná a čistá jedľa soľ. Výsledný produkt obsahuje viac než 99 % NaCl. Kvôli zdravotným pozitívam je obohacovaný prchavým jódom.

Morská soľ sa získava z morskej vody. Vyparovaním sa roztok zahusťuje a vznikajú kryštály jedlej morskej soli. Používa sa v pôvodnom stave alebo mletá. I keď obsahuje prirozene jód, je ho podstatne menej ako vo varenej soli. Navyše, dnes je v morskej soli veľmi vysoký obsah mikročastíc plastov.

Kvalitnú soľ máme aj doma

Nepríjemnostiam predídeme, ak budeme používať kvalitnú jodidovanú kuchynskú soľ. Nemusíme hľadať v zahraničí, ani míňať peniaze na predražené špeciálne druhy morskej soli, ktoré nemajú vždy potvrdené zloženie a efekt. Kvalitnú varenú soľ s obsahom jódu nájdeme na domácom trhu. Soľ s obsahom jódu má ochranný účinok na štítnu žľazu a zlepšuje vitalitu organizmu.

Ešte zdravšou voľbou je kardiosoľ

Ak vám záleží na zdraví srdca a ciev a dostatku potrebných živín, skvelou voľbou je kardiosoľ. Prečo je ešte zdravšia ako bežná jodidovaná soľ? Vďaka zníženému obsahu sodíka podporuje zdravie srdca, prispieva k udržiavaniu normálneho tlaku krvi. Obsah minerálov – najmä jódu, draslíka a horčíka prispieva k správnemu fungovaniu štítnej žľazy. Je vhodná aj pre pacientov s ochoreniami srdca a ciev, ba priam je pre nich určená. To, že máte vysoký tlak, neznamená, že nemôžete soliť. Treba vybrať iba tú správnu soľ a dodržať mieru.

Kedy je Kardiosoľ vhodnou alternatívou

Prakticky vždy, ale najmä v týchto prípadoch:

  • pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení u detí a dospelých,
  • pri vysokom krvnom tlaku,
  • pri kardiovaskulárnych ochoreniach,
  • pri diabete,
  • pri ochorení obličiek,
  • pri obezite,
  • keď pravidelne alebo aktívne športujete.

Viete, že…?

Pôvod ložísk soli súvisí s geologickými zmenami na Zemi pred 250 miliónmi rokov? Suché a horúce podnebie spôsobovalo zahusťovanie morskej vody. Koncentrovaný soľný roztok klesol na dno veľkých údolí. Proces odparovania a zahusťovania sa opakoval až napokon budúce ložiská soli prekryli vrstvy sedimentov.