Začnime žiť zdravo: Čo jesť a čo nejesť na raňajky

Začnime žiť zdravo – s Trénerom na Dosah Alexandrou Machanovou

7. ČASŤ – Raňajky – dobrý štart do ešte lepšieho dňa

V poslednom čase v mnohých médiách môžeme nájsť články a názory o tom, ako sú raňajky nepotrebné, nezdravé a že, ak chceme schudnúť, mali by sme ich vynechať. Tréner na Dosah Alexandra Machanová sa však s týmto názorom nestotožňuje, vraví práve naopak: „Práve raňajky sú štartom do môjho dobrého dňa.“

raňajky

Naštartujme metabolizmus

Prezradila nám, že s pocitom hladu už vstáva – hoci nie u každého je to tak. Dôležité je, postupne si svoj metabolizmus naladiť tak, aby dobre fungoval. Pri tom je veľmi dôležitá pravidel

nosť. Možno sa to zdá stereotypné alebo niekedy ťažko realizovateľné, ale skutočne by sme mali raňajkovať, obedovať, večerať vždy približne v rovnaký čas. A žiadne jedlo z toho nevynechávať!

Aké majú byť raňajky?

Raňajky majú byť najbohatším jedlom dňa. Môžeme si dovoliť aj zdravé sladkosti v podobne ovocia, prípadne med alebo domáci lekvár, či potraviny s obsahom sacharidov. Na raňajky môžeme konzumovať aj pečivo alebo chlieb – najlepšie upečený doma. Ak chlieb kupujeme, mali by sme vybrať celozrnný, ale treba dbať na výrobcu, pretože nie všetko, čo je uvádzané ako tmavé je skutočne celozrnným a zaručene zdravým. „Moje raňajky pozostávajú z tvarohu, banánu, hrozienok a pohánkových vločiek. Všetko to zmixujem do kaše…,“ uvádza svoj príklad Tréner na Dosah.

Raňajkovať k chlebu môžeme aj pravé maslo, rozhodne nie rôzne „masloidné“ nátierky a margaríny. Dovolená je hydinová šunka, syr, vajíčka, z ktorých si tiež vieme pripraviť bohaté raňajky.

Kedy raňajkovať?

Nie je potrebné raňajkovať hneď, keď vstanete. Pokojne počkajte, kým nepocítite hlad alebo chuť niečo zjesť. Nášmu telu prospeje, ak sa nalačno napijeme čistej vody. Ak nemáme chuť raňajkovať hneď, pokojne si nabaľme raňajky do práce a zjedzme ich neskôr.

Recept na rýchly a zdravý domáci chlieb:

ŠPALDOVÝ CHLIEB Alexandry Machanovej – ľahký a zdravý recept aj pre začínajúce gazdinky, ktorý zvládnete za 5 minút!

Suroviny:

0,5 kg špaldovej múky, 1 ČL soli, 1 ČL sódy bikarbóny,  1/2  dcl olivového oleja, 4 dcl vody

chlieb a cibula



Postup:

Všetko ručne zmiešame a vlejeme do formy. Môže to byť napríklad srnčí chrbát alebo akákoľvek iná forma podobnej veľkosti. Príprava trvá 5 minút a pečieme ho 50 minút. Ak vám zostane, nakrájajte si ho na krajce a v igelitových vrecúškach vložte do mrazničky. Budete mať chutný chlebík na každé raňajky.

Namiesto špaldovej múky môžeme použiť akúkoľvek chceme – ryžovú, pohánkovú… Dobrú chuť!

Tip:

Výborný recept  na zdravý „Pohánkový chlieb“.


Trener na Dosah
Kto je Mgr. Alexandra Machanová:
*
39-ročná trénerka, manažérka, matka, kouč,
* v minulosti mala viac ako 30 kg nadváhy, ktorú dokázala pevnou vôľou zdolať,
* na základe vlastných skúseností sa snaží pomôcť bežným ženám, matkám, ktoré nemajú čas sa o seba starať, a preto častokrát utiekajú k diétam a k pohybu, ktorý im nevyhovuje,
* zameriava sa aj na ľudí, ktorí nevnímajú pohyb ako súčasť svojho života: na ľudí s nadváhou, ktorí majú problém cvičiť vo fitness centrách, na ľudí, ktorí nemajú čas pravidelne na cvičenie dochádzať, na seniorov, na tehotné, na mamičky s deťmi, aj na psičkárov,
* venuje sa spájaniu rôznych voľnočasových aktivít tak, aby vyúsťovali do zdravého fyzického pohybu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach