Začnime žiť zdravo: Obed? pripravme si ho sami!

Začnime žiť zdravo – s Trénerom na Dosah Alexandrou Machanovou

10. ČASŤ – Obed? pripravme si ho sami!

Čoraz viac ľudí si do práce nosí vlastnoručne pripravený obed. Má to nejednu výhodu – vieme , čo jeme, môžeme obedovať vtedy, keď pocítime hlad, stratíme podstatne menej času a zvyčajne nás to aj lacnejšie vyjde. Chcete byť aj vy IN? Tak poďme na to!

Ráno nemá nikto na nič čas a už vôbec nie na prípravu obeda, tak sa oň postarajme ešte večer . I keď máme toho priveľa, ak si zmanažujeme čas, všetko sa dá – aj tých pár desiatok minút na prípravu zajtrajšieho obeda. Na druhý deň v práci to určite veľmi oceníme.

Začnime žiť zdravoObed? Mimo kancelárie!
„Veľmi kvitujem nový trend, že ľudia si (aspoň v hlavnom meste) cez obed vyjdú von z kancelárií, posadajú si na lavičky alebo v lete rozložia deku na trávu v parku a tam papajú, čo si priniesli, navarili, pripravili. Žiaľ, stále je veľa tých, ktorí jedia pri počítači a ani si neuvedomujú, že jedia a čo jedia. To je nezdravý a ľahký spôsob ako mať nadváhu a byť absolútne vystresovaný. Na obed si treba nájsť čas  – minimálne tridsať minút, žiadne naháňačky… Nik nie je dôležitejší ako vy sami, takže si svoje telo nakŕmte, aby sa vám to neskôr nevypomstilo,“ apeluje Alexandra Machanová. Skvelé je, ak môžeme na tých pár minút zmeniť prostredie, čo výrazne prospeje aj našej psychickej stránke a po takomto relaxe budeme výkonnejší.

Začnime žiť zdravoPredsa len…
Ak predsa len uprednostňujeme z rôznych dôvodov obed v reštaurácii, vyberme si chudšie jedlá.  Rozhodné NIE patrí smotanovým  a iným omáčkam, zahusťovaným múkou, nehovoriac o väčších hriechoch vo forme preprážaných a rôznych múčnych jedál. Voľme radšej viac zeleniny – zeleninové šaláty s chudým mäskom, ale dopriať si môžeme aj tepelne spracovanú zeleninu. Tešme sa, že je tu jar a príde leto a budeme mať viac možností zdravo sa stravovať.

Akým prílohám sa vyhnúť?
Väčšina ľudí, ktorí sa špeciálne nevenujú zdravej životospráve si prílohu v rámci obeda vyberá podľa chuti. Ten, komu na sebe záleží však vie, že ideálne sú prílohy so zeleniny. „Záleží to od toho, čo chceme dosiahnuť…,“ tvrdí A. Machanová a dopĺňa: „Ak chceme schudnúť, neodporúčala by som bielu ryžu. Varené zemiaky sú OK. Ak chceme žiť zdravo, prílohy by sme mali nahrádzať zeleninovými šalátmi. Jednoznačne sa treba vyhnúť knedliam a podobným prílohám.“ Aby sme to zhrnuli – aj pokiaľ ide o prílohy patrí absolútne NIE bielej múke a cukru.

Recept Alexandry Machanovej: Zdravý a chutný FIT OBED

Pečený losos so zeleninovým pyré

Suroviny:
losos, cvikla, zeleninové pyré, chren
Začnime žiť zdravo
Postup:
Kúsok mierne posoleného lososa necháme piecť v rúre, po dopečení cca 35 min pokvapkáme citrónom. Na zeleninové pyré uvaríme domäkka mrkvu, petržlen a stopkový zeler, potom som všetko zmixujeme a dochutíme bylinkami.

Trener na DosahKto je Alexandra Machanová:

* 39-ročná trénerka, manažérka, matka, kouč,

* v minulosti mala viac ako 30 kg nadváhy, ktorú dokázala pevnou vôľou zdolať,

* na základe vlastných skúseností sa snaží pomôcť bežným ženám, matkám, ktoré nemajú čas sa o seba starať, a preto častokrát utiekajú k diétam a k pohybu, ktorý im nevyhovuje,

* zameriava sa aj na ľudí, ktorí nevnímajú pohyb ako súčasť svojho života: na ľudí s nadváhou, ktorí majú problém cvičiť vo fitness centrách, na ľudí, ktorí nemajú čas pravidelne na cvičenie dochádzať, na seniorov, na tehotné, na mamičky s deťmi, aj na psičkárov,

* venuje sa spájaniu rôznych voľnočasových aktivít tak, aby vyúsťovali do zdravého fyzického pohybu.

foto: Tréner na Dosah

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach