Poviete si, obyčajná mrkva, pestovaná od nepamäti v každej záhradke, každodenná súčasť našej stravy už od útleho detstva. Táto nenáročná, odolná a skromná koreňová zelenina, asi najrozšírenejšia v našich zemepisných šírkach, je však aj svetová rekordérka. Spomedzi všetkých rastlín obsahuje totiž najviac vitamínu A, presnejšie prírodného betakaroténu. V 100 g mrkvy sa nachádza až 28-tisíc medzinárodných jednotiek A vitamínu, čo je napríklad tisíckrát viac ako v cvikle. Už jedna mrkva nám zabezpečí potrebnú dennú dávku tohto dôležitého vitamínu.
Betakarotén, čiže provitamín A, ktorý si náš organizmus dokáže premeniť na vitamín A, spôsobuje nielen krásnu oranžovú farbu karotky, ale predovšetkým je zázračný ochranca nášho imunitného systému. Je to silný antioxidant, chrániaci bunky pred voľnými radikálmi, zabraňuje rozličným infekciám, alebo aspoň skracuje liečbu chorôb a urýchľuje hojenie rán. Už malé množstvo surovej mrkvy zabíja mnohé nebezpečné organizmy spôsobujúce otravu potravín a ničí aj nepríjemné hlísty.
Pre dobrý zrak
Stará pravda, že mrkva je dobrá pre oči, naozaj platí. Krátkozrakosť či ďalekozrakosť síce nevylieči, ale určite zlepšuje ostrosť videnia, pomáha proti šeroslepote a bráni vzniku sivého zákalu.
Vitamín A je dôležitý pre rast a metabolizmus buniek, podporuje obnovu sliznice a pokožky, pomáha pri prevencii a liečbe kožných ochorení, vrátane akné a vredov. Vďaka betakaroténu respektíve A vitamínu, starneme pomalšie, máme zdravšie a pevnejšie kosti, zuby a vlasy.
Chráni pred rakovinou
Najnovšie výskumy potvrdili aj ďalšie mimoriadne schopnosti mrkvy. V betakaroténe sa nachádza sacharid – falkarinol, ktorý má výrazné protirakovinové účinky. Vedci zistili, že pravidelná konzumácia mrkvy znižuje v priemere až o tretinu riziko vzniku nádorového ochorenia, a pri niektorých druhoch rakoviny dokonca až o päťdesiat percent. Ide najmä o rakovinu pľúc, hrubého čreva, hrtanu a hrdla, močového mechúra, prostaty a pažeráka. Okrem betakaroténu sa v mrkve nachádzajú aj ďalšie životodarné látky. Z vitamínov je to najmä vitamín K, ktorý podporuje zrážanlivosť krvi, urýchľuje hojenie rán, tlmí bolesti a má aj antibakteriálne účinky. Ďalší dôležitý vitamín je kyselina listová, čiže vitamín B6, ktorý stimuluje krvotvorbu, ovplyvňuje počet červených a bielych krviniek, a tiež ukladanie tukov vo vnútorných orgánoch.
Znižuje cholesterol
Mrkva je dobrý zdroj aj viacerých minerálov, najmä draslíka, vápnika a predovšetkým selénu. Hoci ho náš organizmus potrebuje len v nepatrnom množstve, je veľmi dôležitý pre správnu funkciu srdca a krvného obehu, zlepšuje ostrosť videnia, i mužské reprodukčné schopnosti. Mrkva vďaka vláknine pektínu priaznivo ovplyvňuje aj výšku hladiny cholesterolu. Už 200 g surovej mrkvy denne počas troch týždňov ju vraj dokáže znížiť o vyše desať percent.Táto skromná zelenina je ľahko stráviteľná, nenadúva a nevyvoláva alergické reakcie. Je preto veľmi vhodnou stravou aj pre batoľatá. Varené mrkvové pyré navyše účinne pomáha pri hnačke a tráviacich ťažkostiach najmä malých detí.
Varená či surová
Mrkvu by sme mali konzumovať predovšetkým tepelne upravenú a v kombinácii s tukmi. Betakarotén sa z mrkvy rýchlejšie uvoľní, ak ju varíme či dusíme. Z takto pripravenej mrkvičky získame až 60 percent betakaroténu, kým zo surovej mrkvy je to len asi 5 percent. Vhodnejšie je tiež mrkvu postrúhať alebo pokrájať na menšie kúsky. Naruší sa tak povrch buniek a karotén sa rýchlejšie vyplaví z mrkvy von. Keďže sa Betakarotén rozpúšťa len v tukoch, mrkvu varíme alebo dusíme spolu s tukom, alebo aspoň zjeme s kúskom tučnejšieho syra. Ak si dávate čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte aj do nej lyžičku panenského oleja. Ako prevenciu proti rakovine je lepšie mrkvu variť vcelku, a až uvarenú pokrájať na menšie časti. Pri varení sa totiž z malých kúskov vyplaví do vody väčšie množstvo účinnej látky falkarinolu. Ak však varíme celú mrkvu, zostaneme v nej falkarinolu až o štvrtinu viac. Konzumovanie surovej mrkvy má však tiež svoje prednosti: vláknina zo surovej mrkvy lepšie prečistí žalúdok i črevá a napomáha pri zápche.
Nenáročný a lacný skrášľujúci prostriedok
Mrkva je tiež účinný, ľahko dostupný a finančne nenáročný skrášľujúci prostriedok. Prispieva k peknej pleti, vlasom i nechtom. Ak budete mesiac piť každý deň mrkvovú šťavu, opálite sa rýchlejšie, s menším rizikom spálenia či vzniku rakoviny kože. Je to ideálna potravina pre zdravé a efektívne chudnutie. Veď 100 g mrkvy má iba okolo 30 kalórií a neobsahuje žiaden tuk. Jedno až dvojdňový pôst s mrkvovou šťavou má navyše veľmi silný detoxikačný vplyv na pečeň.
Pozor na syntetický betakarotén
Dnes je už dokázané, že betakarotén je účinný vo svojej prírodnej forme. Môžeme ho konzumovať v akomkoľvek množstve, čo nemožno tvrdiť o umelo izolovanom betakaroténe. Syntetický A vitamín respektíve betakarotén vo výživových doplnkoch môže dokonca vo vyššej dávke veľmi uškodiť. Zvyšuje napríklad riziko vzniku rakoviny pľúc, najmä u fajčiarov. Umelému vitamínu A by sa mali vyhýbať aj tehotné ženy. Viac ako 10-tisíc jednotiek môže spôsobiť znetvorenie plodu. Zato mrkvy si môžete dopriať, čo len hrdlo ráči.
Kupujeme, skladujeme, varíme
Pri kúpe vyberáme lesklú, jasno oranžovú mrkvu, bez zvädnutých a mäkkých častí. Na skladovanie je mrkva skutočne nenáročná. Vydrží aj týždeň v chladnom a vlhkejšom prostredí. V zeleninovej priehradke chladničky uskladňujeme mrkvu radšej bez vňate, obmedzí sa tak strata vody a zostane dlhšie čerstvá. Mladú karotku netreba šúpať, postačí ju len dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Mrkva je veľmi všestranná. Chutná je surová, dusená či varená, je nevyhnutná súčasť zeleninových a mäsových polievok, pripravíme z nej chutnú prílohu alebo prívarok, ale aj výborné a zdravé šaláty, šťavnaté dezerty, torty, koláče či krémy. Mali by sme ju mať na tanieri každý deň. Už dve stredne veľké mrkvy, alebo pohár čerstvej mrkvovej šťavy denne znamená významný prínos pre naše zdravie.
Martina Hanzelová