Zelený čaj: Naozaj je taký zdravý?

O zelenom čaji sa hovorí ako o jednom z najzdravších nápojov na planéte. V modernej kuchyni sa nepoužíva však len ako zdravý nápoj, ale pridáva sa aj do varenia. Čo je vlastne na ňom také zdravé?

zelený čaj
https://www.shutterstock.com

Zelený čaj obsahuje polyfenolové antioxidanty, ktoré znižujú zápal v tele. Ten je známym spúšťačom predčasného starnutia. Antioxidanty tiež aktívne chránia bunky pred poškodením, ktoré môže viesť k množstvu chronických chorôb. Vďaka tomu je považovaný za liečivý čaj, ktorý ponúka širokú škálu ochrany zdravia.

Podporuje zdravie mozgu

Síce obsahuje kofeín, ale taktiež aj aminokyselinu nazývanú L-theanín, ktorá má upokojujúci účinok. Kombinácia kofeínu a L-theanínu optimalizuje funkciu mozgu, zlepšuje pracovnú pamäť, kognitívny výkon a zvyšuje náladu. Zelený čaj je tiež silným ochrancom pred neurodegeneratívnymi chorobami vrátane Alzheimerovej choroby a Parkinsonovej choroby.

Optimalizuje hmotnosť

Výskumy ukázali, že tento zdravý nápoj upravuje metabolizmus a stimuluje spaľovanie tukov. Obmedzuje chuť do jedla a pôsobí preventívne proti ukladaniu tukov.

Ochraňuje pred rakovinou

Tento liečivý čaj tlmí rakovinové premeny buniek niekoľkými kľúčovými spôsobmi. Chráni bunky pred poškodením, ktoré môže spustiť nekontrolovaný rast buniek, čo môže viesť k rakovinovým mutáciám. Antiangiogénny účinok, ktorý zabraňuje ukladaniu tukov, tiež blokuje šírenie rakoviny.

Podporuje imunitu

Antioxidanty zeleného čaju ponúkajú antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky, ktoré podporujú imunitu. Ešte bonus navyše: Jeho antibakteriálne vlastnosti tiež bojujú proti zlému dychu. Okrem toho – zelený čaj pôsobí ako prebiotikum, jedlo pre prospešné črevné baktérie spojené so zdravou imunitou.

Podporuje hustotu kostí

Antioxidanty v zelenom čaji chránia pred stratou kostí a znižujú riziko zlomenín. Štúdie na zvieratách potvrdili, že mierny príjem zeleného čaju prospieva zdraviu kostí – zlepšuje ich pevnosť a kvalitu kostí. V jednej nedávnej štúdii vedci skúmali súvislosť medzi potravinami bohatými na polyfenoly vrátane zeleného čaju a osteoporózou. Dospeli k záveru, že fenoly ovplyvňujú hustotu minerálov v kostiach tak, že bránia poškodeniu kostných buniek a znižujú zápal, čo pomáha pri tvorbe kostí.