Ako variť zeleninu a ovocie

Je všeobecne známe, že vitamíny a minerály, ktoré sú obsiahnuté v ovocí a zelenine, posilňujú naše zdravie. Preto je dôležité, aby sme ich kupovali čerstvé a kvalitné.

Ako variť zeleninu a ovocie, aby sa nestratili vitamíny

 Ako variť zeleninu a ovocie

Varenie neošúpanej zeleniny – (napr. zemiaky v šupke) zachováva väčšie množstvo vitamínov, pretože sa nachádzajú práve pod šupkou. Pred varením ich dôkladne umyte!

Varenie väčších kúskov – zachováva viac vitamínov, ako keď ich pokrájate na drobné kocky. Zeleninu je najlepšie krájať až po uvarení.

Krátke varenie – tvrdšie na skus, teda „al dente“.

Zeleninový vývar – väčšina vitamínov zostáva vo vode, v ktorej sa zelenina alebo ovocie varili. Vodu po varení použite ako vývar do varenia alebo ako základ polievky.

Zelenina vkladáme do vriacej osolenej vody – (okrem strukovín, zemiakov a červenej repy) týmto spôsobom ničíme askorbinázu – enzým, ktorý urýchľuje rozklad vitamínu C.

Do hrnca vkladáme ako prvé tvrdšie druhy zeleniny – zeleninu, ktorá potrebuje kratšiu dobu prípravy, pridávame neskôr.

–  K zelenej zelenine pri varení pridáme trochu mlieka – neutralizuje nepriaznivé vlastnosti kyseliny šťaveľovej.

–  K zelenine zafarbenej karoténom pridáme trochu masla – karotén sa ľahšie uvoľní, farba bude krajšia a výživné látky telo lepšie prijme.

Višne, maliny, čierne ríbezle a jahody nevaríme v hliníkových ani v cínových nádobách – ovocie mení farbu a mohlo by zafarbiť a znehodnotiť kuchynské riady.


Encyklopédia ovocia a zeleniny pre zdravie

AvokadoAvokádo – je bohaté na vitamín C, E a B6 – ten zmierňuje pocity rannej nevoľnosti v tehotenstve. Vitamíny C a E sú antioxidanty, ktoré podporujú obranné mechanizmy buniek.

 

bananyBanán – má vysoký obsah fruktózy, glukózy a sacharózy, takže rýchlo dodáva energiu. Pôsobí lepšie ako šálka kávy, do 2,5 hodiny stimuluje organizmus, takže je vhodný pre študentov aj duševne pracujúcich.

 

modre hroznoHrozno – je zdrojom draslíka a antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály. Chráni srdce, obehový systém, uvoľňuje stres a reguluje tráviaci systém. Zdravé sú najmä tmavšie odrody.

 

zelene jablkoJablko – je zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a napomáha aj pri regulácii tráviaceho systému.

 

afrodiziaka, paradajky s bazalkouParadajky – obsahujú veľké množstvo betakaroténu a kyseliny listovej. Sú bohaté na minerály ako draslík, sodík, fosfor, horčík, vápnik, železo a meď. Obsahujú tiež lykoén, antioxidant, ktorý chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov.

 

 

polnicekPoľný šalát – obsahuje železo, betakarotén, vitamíny A, C. Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu a je vhodný aj pre diabetikov vďaka nízkemu glykemickému indexu.

 

 

 

 

 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach