Chutné a zdravé maliny

Osviežujúce červené plody sú vynikajúcou pochúťkou najmä v letnom období. Okrem skvelej chuti, ukrývajú v sebe mnohé zdraviu prospešné látky. Ich liečivú silu poznali už v antike, kedy ich odporúčali pri zažívacích problémoch.

maliny

Maliny obsahujú približne 13% jednoduchých cukrov, veľa vápnika, horčíka, fosfóru, železa, draslíka, vitamínu C, karotén a vitamíny skupiny B.  Nachádza sa v nich pektín, triesloviny a rastlinné farbivo. Pôsobia priaznivo pri anémii, znižujú vysoký krvný tlak, podporujú imunitu a čistia črevá. Nachádza sa v nich aj kyselina salicylová, ktorá pomáha zmierňovať horúčku. Okrem iného sú maliny močopudné a žlčopudné, takže sa odporúčajú pri reumatizme a niektorých ľadvinových a pečeňových chorobách. Obsahujú tiež vitamín A, ktorý pomáha pri očných problémoch a poruchách videnia.

Plody malín sú veľmi citlivé. Konzumujte ich preto čerstvé, respektíve po nákupe alebo zbere je potrebné ich ihneď spracovať. Rýchlo totiž zvlhnú a splesnivejú.

Pri výbere plodov na trhu alebo v obchode sa sústreďte na oblé a dobre sfarbené plody. Pri balených plodoch vždy skontrolujte spodnú stranu, aby maliny neboli v obale príliš natesno. Dochádza tak k ich rýchlejšiemu znehodnoteniu.

Pred uskladnením v chladničke, plody pretriedťe a odstránťe všetky skazené kusy, aby sa nepoškodili ostatné. Maliny vydržia v chladničke jeden až dva dni. Nie je vhodné ich nechávať dlho pri izbovej teplote a na slnku.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach