Čokoláda – hnedá chuť

Kakao, kakaové maslo, cukor, ako aj viaceré prísady na zjemnenie urobia z čokolády drogu-šťastia. Predsa len pozor: maškrtníctvo je len jedna „kalorická“ náplasť.

čokoláda

Pozostáva z väčšej časti z kakaovej masy, ktorá je získavaná z kakaových plodov.  Na tento cieľ sa oddelí žlté ovocie veľké ako ruka od bielej ovocnej dužiny. Potom neskôr vyjdú chutné jadierka, ktoré k dokončeniu vývoja svojej arómy musia byť jemne pomleté a opražené. Okrem kakaa pozostáva čokoláda tiež z veľkej časti z kakaového masla. Vzniká z lisovania kakaovej masy. Dodatočne sa pridáva určité množstvo cukru k maškrtám. Celé sa to potom zjemní ešte so šľahačkou alebo mliečnym práškom, mandľami, orieškami alebo s ďalšími prísadami.

Nie sú dovolené farbiace alebo konverzačné prísady. K rovnakému množstvu tukov sa pridávajú ešte emulgátory, ktoré pozostávajú väčšinou zo sójových produktov (sojalecithin).

čokoláda

 

Čokoláda obsahuje prinajmenšom 14 percent zbaveného oleja sušenej kakaovej masy a 18 percent kakaového masla.
Smotanová čokoláda sa pripraví s pomocou prísady smotanovo-mliečneho prášku. Podiel sušenej kakaovej masy musí byť 25 %. Čokoláda smie pozostávať len maximálne 60% z cukru.
Mliečna čokoláda pozostáva z prísad ako je mlieko, šľahačka, sušeného mlieko alebo kondenzovaného mlieko. Podiel kakaa nepresahuje podľa pravidiel pod 30 %, pri čom podiel sušeného mlieka musí prinajmenšom pozostávať zo 14 %. Mliečna čokoláda smie obsahovať maximálne 55 % cukru.

Čokoláda nie je hneď čokoláda!

O čo je väčší podiel kakaa v čokoláde, o to je výraznejšia, horkejšia a silnejšie chutí. O čo viac obsahuje cukru, o to menej chutí čokoláda za kakaom. Vyšší podiel mlieka zabezpečuje/obstaráva jemnú chuť a mäkkú konzistenciu. Podiel kakaa v mliečnej, plnotučnej alebo šľahačkovo-smotanovej čokolády je nepatrný. Preto chutia tieto sorty čokolád veľmi sladko.

čokoláda

Polohorká alebo jemne horká čokoláda má vysoký podiel kakaa (minimálne 50%). Preto chutia tieto druhy výrazne za kakaom a majú ľahkú horkú príchuť. Obsah kakaového masla je obvykle 18 %.
Horká čokoláda obsahuje prinajmenšom 60 % podielu kakaa, preto tieto druhy majú výraznú a horkú chuť.
Biela čokoláda neobsahuje vôbec kakao, namiesto toho má ale veľa kakaového masla (minimálne 20 %), 14 % sušenej mliečnej masy a 55 % cukru.
Taktiež poleva obsahuje množstvo jemného kakaového masla (minimálne 31 %). Preto sa tak ľahko roztápa (aj pri nízkej teplote).

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach