Čokoláda

Kakao, kakaové maslo, cukor, rovnako ako aj prísady, ktoré zjemňujú chuť čokolády, robia z nej zároveň „drogu“.
Čokoláda vo veľkej miere pozostáva z kakaovej masy. Táto sa získava z kakaových bôbov. Kakaové bôby sú veľké žlté plody, z ktorých sa na spracovanie používa biela dužina. V dužine sa nachádzajú zrnká, ktoré naplno rozvinú svoju arómu pri mletí a pražení. Popri kakau, pozostáva čokoláda aj s kakaového masla. Získava sa pri lisovaní. Všetko sa zjemňuje pridaním cukru, poprípade pridaním smotany, mlieka a mandí, orieškov alebo iných prísad.

Ako prídavnú látku nie je dovolené používať konzervačné látky a farbivá. Za rovnomerné rozdelenie tuku zodpovedajú emulgátori, ktoré je naopak nutné pridať. Najčastejšie sa jedná o produkty zo sóje ako napríklad lecitín.Čokoláda

· Čokoláda obsahuje minimálne 14% kakaovej masy, asi 18% kakaového masla a maximálne 60% cukru.
· Mliečna čokoláda sa pripravuje pridaním mlieka, šľahačky, sušeného mlieka alebo kondenzovaného mlieka ku základnej kakaovej mase.

Čím vyšší je podiel kakaovej masy v čokoláde, tým má trpkejšiu, horkejšiu a plnšiu chuť. Naopak čím obsahuje väčší podiel cukru, tým menej je výrazná chuť po kakau. Vyšší podiel mliečnej zložky zasa zabezpečuje jemnú chuť a jemnú konzistenciu.

· Polohorká čokoláda má vysoký podiel kakaovej hmoty ( minimálne 50% ). Preto má táto čokoláda výraznejšiu chuť po kakau. Podiel kakaového masla je asi 18%.
· Horká čokoláda pozostáva minimálne zo 60% kakaovej hmoty.
· Biela čokoláda neobsahuje žiadne kakao, ale zato obsahuje vysoký podiel kakaového masla ( minimálne 20%), 14% sušeného mlieka a 55% cukru.Čokoláda

100g sladkého pokušenia má v sebe asi 510-590 kcal, takže jedna tabuľka čokolády má energetickú výdatnosť rovnajúcu sa približne jednému kompletnému jedlu. Ale pozor! Pokrytý je iba príjem tukov. V žiadnom prípade nepokrýva príjem vitamínov alebo minerálnych látok, a zároveň neobsahuje esenciálne mastné kyseliny. Takže čokoládu jeme, iba preto aby sme ju vychutnali alebo jednoducho preto, že máme na ňu chuť. Okrem toho čokoláda obsahuje teobromín, ktorý kladne vplýva na našu náladu a rovnako obsahuje kofeín, ktorý sa podiela na urýchlení látkovej výmeny a tiež na pocite celkovej spokojnosti.

Konzumácia čokolády po jedle, patrí v podstate k určitej ceremónii a pri tomto by to malo aj ostať. Pokiaľ si nezvyknete na jej pravidelný príjem, budete mať na ňu menšiu chuť, a zároveň nebudete mať problémy so svojou líniou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach