Do boja proti obezite s kalerábom

Ak sa snažíte chudnúť, určite zahrňte kaleráb do svojho jedálnička, poslúži vám ako skvelý pomocník v boji proti obezite či rôznym chorobám. Ide o významnú zeleninu, príznačnú pre skoré jarné obdobie. Je veľmi chutný či už v surovom alebo tepelne upravenom stave. Najlepší je od mája do neskorého leta.

kalerab

Kaleráb podobne ako kel, brokolica či karfiol, patrí do rodiny kapustovitých rastlín. Odlišuje sa však stonkou, premenenou na hľuzu, ktorej povrch tvorí zelená alebo fialovomodrá šupka. Zber kalerábu sa uskutočňuje koncom mája. Ide o typicky domácu zeleninu, takže sa netreba obávať chemického ošetrenia na ceste z iných krajín.

Kaleráby sú výdatným zdrojom vitamínov B, C a E. Už 150 gramov tejto zeleniny pokryje dennú spotrebu vitamínu C. Najviac vitamínov, ako beta-karotén, vápnik a vitamín C obsahujú listy. V buľvách sa nachádza železo, zinok a selén. Kaleráb obsahuje aj množstvo rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha pri tráviacich problémoch, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a chráni pred rakovinou. Konzumácia kalerábu takisto podporuje tvorbu žlče  priaznivo ovplyvňujúcej zažívanie. Vďaka obsiahnutému biotínu, pôsobí kaleráb priaznivo na vlasy a zdravú pokožku. Kvôli obsahu dráždivých éterických olejov sa kaleráb neodporúča osobám trpiacim zápalom žalúdočnej sliznice alebo vredovou chorobou.

Mladé kaleráby sú vhodné na dusenie či vyprážanie, možno z nic pripravovať polievky či zapekané jedlá. Konzumuje sa taktiež surový v rôznych šalátoch.  Snažte sa kupovať kaleráby čo najčerstvejšie, aby sa mohli spotrebovať aj jemne nakrájané mladé listy. Táto zelenina obsahuje dusičnany, preto ju tepelne upravenú druhýkrát nezohrievame.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach