SPÄŤ
Výživa

Fenikel – chutná a liečivá zelenina

Od: Henrieta Karabova 16.4.2013
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Fenikel obyčajný, respektíve Foeniculum vulgare je univerzálna rastlina, ktorá zohráva dôležitú úlohu v príprave jedál mnohých európskych národov, predovšetkým vo Francúzsku a Taliansku. Jeho povesť siaha až do najstarších dôb a možno ho nájsť aj v mytologií. Traduje sa, že poznanie odovzdali grécki bohovia ľuďom v podobe feniklovej stonky naplnenej uhlím. Fenikel sa pestuje po celej Európe,  v Indii a Spojených štátoch.
FenikelVyzerá ako biela alebo svetlozelená hľuza, z ktorej vyrastajú stonky popretkávané zelenými listami. Má jedinečnú aromatická chuť, ktorá nápadne pripomína sladkého drievko a aníz, s ktorým dochádza k jeho častej zámene. Práve semená feniklu predstavujú obľúbené korenie, ktoré možno pridať do slaných (polievky, omáčky, rybie jedlá), ale aj sladkých jedál (perníky, dezerty, koláče).

Fenikel je nielen chutný, ale aj liečivý. Je súčasťou zdravej výživy a zároveň pomáha pri zdravotných ťažkostiach.  Obsahuje totiž množstvo betakaroténu, B komplexu, vitamínu C a E. Je zdrojom draslíka, sodíka, vápnika, železa, horčíka či síry. Obsahuje tiež aminokyseliny a vlákninu. Fenikel podporuje trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu, taktiež odstraňuje zápchu a uvoľňuje žaludočné kŕče. Má močopudný a detoxikačný účinok a pomáha zmierňovať zápalové procesy prebiehajúce v organizme. Lieči očné zápaly a tzv.syndróm unavených očí. Je dôležitou súčasťou detských čajov. Veľmi priaznivo pôsobí proti boleniu bruška u kojencov.

Pri kúpe dbáme na to, aby bola hľuza pevná, bez preliačenín alebo prasklín. Farba čerstvej hľuzy je biela alebo bledozelená, ak je tmavozelená, je už stará.

Fenikel v plastovom obale vydrží v chladničke až 4 dni. Najlepšie je ho jesť ihneď, časom stráca chuť.

Semienka udržujeme v tme a v uzavretej nádobke asi 6 mesiacov.

womangalérie VŠETKY