HIT – potravinové embargo! Alebo…?

Takmer každý rád ochutnáva, spoznáva nové jedlá a maškrtí. Je ťažké obmedzovať sa v jedle, keď máme k dispozícii toľko chutných, rýchlych a ľahko dostupných jedál. Niektorí z nás majú po požití určitých potravín problém. Možno doteraz nepočuli o histamínovej intolerancii.

Príznakmi histamínovej intolerancie sú ťažkosti ako hnačka, kŕče, bolesti brucha či nafukovanie, bolesti hlavy podobné migréne, napínanie na zvracanie, závraty, búšenie srdca, dýchacie ťažkosti podobné astme, opuch nosovej sliznice alebo výtok z nosa, podráždenie kože, začervenanie alebo iné ťažkosti podobné alergii.

HIT alebo histamínová intolerancia je stav, kedy vďaka nepomeru medzi prijatým a spracovaným histamínom vznikajú rôzne klinické ťažkosti.  Prirodzeným „rozkladačom“ histamínu je enzým nachádzajúci sa v tenkom čreve – DAO (diaminooxidáza). Neodbúraný histamín putuje do krvného obehu a spôsobuje nemalé problémy. Závažnosť jednotlivých prejavov histamínovej intolerancie závisí od aktivity enzýmu v tenkom čreve. Tá je rôzna, dokonca geneticky podmienená.

Ktoré potraviny sú povolené?

Vo všeobecnosti platí, že je lepšie pripravovať jedlá bez obsahu histamínu z čerstvých surovín ako z konzervovaných. Neškodné by mali byť cestoviny, ryža, zemiaky, čerstvé mliekarenské výrobky ako tvaroh, smotana alebo cmar, cereálie, rastlinný olej, čerstvé vajcia, zo zeleniny hlávkový šalát, brokolica čakanka, rebarbora, reďkovka, cibuľa, karfiol, uhorka, mrkva, cesnak, huby, tekvica, z ovocia jablká, čerešne, egreš, melóny a slivky, z nápojov voda alebo nesýtená minerálna voda, mäso, hydina a ryby(odporúčajú sa úplne čerstvé alebo hlboko zmrazené). Zoznam povolených potravín je iba orientačný a nemusí platiť stopercentne na každého. Človek najlepšie zistí, čo mu škodí tak, že bude skúšať a postupne do jedálnička pridávať nové a nové potraviny. Veľkým oblúkom sa vyhýbajte napríklad umelým farbivám, čerstvým kvasniciam, škorici, horčici, čili a kari koreniu, margarínu, parmezánu, ementálu, jogurtom, žinčici, kandizovanému ovociu, pivu a vínu.

Diagnóza a riešenie

Diagnostika HIT je náročná. „Okrem opakovania vyšetrenia je vhodné pristúpiť k eliminačno – expozičnému a terapeutickému testu. Eliminácia znamená vylúčenie tých potravín, ktoré obsahujú zvýšené množstvo histamínu, vedú k jeho spomalenému metabolizmu-  alebo k jeho zvýšenému vylučovaniu“, hovorí Doc. MUDr. Martin Hrubiško, PhD. vo svojej publikácii Histamínová intolerancia – známa neznáma. Vzhľadom na množstvo nepovolených potravín a rôzne výnimky v ich úprave je histamínová diéta naozaj veľmi náročná. Doteraz sa všetky HIT diagnózy riešili formou nízko – histamínovej diéty. Dobrou správou však je, že krutá diéta a rozlúčka s obľúbenými potravinami nie je vždy nutná. Stačí, ak si chýbajúcu hladinu potrebného enzýmu doplníte, napríklad aj výživovým doplnkom vo forme čistej diaminooxidázy.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach