SPÄŤ
Výživa

Jednoduché triky, ako jesť menej cukru (a nebude nás to bolieť)

Od: Henrieta Karabova 8.10.2018
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Buďte prvá a ohodnoťte článok
Loading...

Znižovanie príjmu cukru sa môže stretnúť s negatívnou podvedomou reakciou: vždy, keď si niečo zapierame, podvedome sa tomu bránime. To je dôvod, prečo diéty, ktoré striktne vylučujú niektorý druh potravín, zvyčajne dlhodobo nefungujú.

Ako to urobiť, aby sme oklamali sami seba a jedli menej cukru?

Cukor

Nebezpečný skrytý cukor

Štúdia vedcov z Queen Mary University of London ukázala, že 97 percent koláčov a sušienok má priveľké množstvo cukru – každý obsahuje viac ako 22,5 gramu cukru na sto gramov potraviny. Najlepšie je teda vyhnúť sa sladkostiam, nie je to však také jednoduché. Cukor totiž nie je len v koláčoch a sladkostiach, ale skrytý aj v jogurtoch, omáčkach na cestoviny, dokonca aj v koreninách.

Jedlá pripravujme doma

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa vyhnúť prebytočnému príjmu cukru, je pripravovať si všetky potraviny, ktoré sa dajú, doma. Tak budeme vedieť, aké množstvo cukru obsahujú naše omáčky, koláče a iné dobroty. Druhým veľmi dôležitým krokom je neprijímať prázdne kalórie v tekutinách. To znamená vylúčiť zo stravy všetky malinovky a nápoje, ktoré obsahujú cukor, fruktózu a umelé sladidlá. Nahraďme ich čistou vodou a raz, dvakrát denne s pridaním čerstvej ovocnej šťavy. Vhodné je piť zelený čaj, ktorý zrýchľuje metabolizmus.

Koľko cukru prijímame navyše

Samozrejme, nedá sa zovšeobecňovať, sú ženy, ktoré cukor nejedia, alebo len minimum. Vo všeobecnosti platí, že muži by mali zo stravy vypustiť denne asi 11 lyžičiek cukru a ženy 6. Najviac cukru však prijímajú deti, pre ktoré je aj najškodlivejší. Tie by mali znížiť príjem cukru až o 12 čajových lyžičiek.

Skúsme nenahrádzať cukor umelými sladidlami

Kedysi bolo trendom nahrádzať cukor umelými sladidlami. Áno v konečnom dôsledku a pri pridaní pohybu je možné takto stratiť pár kíl navyše, ale nie je to zdravou cestou. Prečo? Pretože si môžeme ešte viac navyknúť na sladkú chuť, a navyše nie sú prírodné, čo je samo o sebe problémom. Lepšie je použiť prírodné umelé sladidlo, ako je stévia.

-sz-

womangalérie VŠETKY