SPÄŤ
Výživa

Ľahká večera pre gurmánov

Od: Henrieta Karabova 8.5.2014
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Máte chuť na nevšednú večeru, pričom vopred zamietate strácať váš drahocenný čas v kuchyni ? Ísť do reštaurácie, alebo urobiť telefonickú objednávku vie predsa každý. My, milé dámy, však budeme originálne a blysneme sa v najlepšom svetle paletou syrov a fľašou dobrého vína – veď môžeme štýlovo povečerať aj doma.

Ľahká večeraNa podnos, najlepšie z dreva alebo zo skla, servírujeme aspoň 5 druhov syra.
„Vycibrený vkus“ nám káže podnos doplniť bielym chlebom, neslanými krekrami a maslom. Pre doplnenie chuti, ale aj celkového dojmu, sú však vynikajúce napríklad bobule hroznového vína, krehké nasladlé jablká, olivy či sušené ďatle.
Dokonalosť kompozície syrovej opery, máme predsa v malíčku : jeden syr je ovčí, druhý kozí a ostatné sú z kravského mlieka. Že by sme mali aj zahraničné obsadenie ? Prečo nie a začnime hneď od susedov – olomoucké tvarůžky, nazývané aj syrečky- jediný pôvodom rýdzo český syr.

Ľahká večera

Olomoucké syrečky sú jediným českým syrom, ktorý nevznikol podľa cudzej receptúry a čo mňa osobne milo prekvapilo,obsahujú len 1 % tuku! Otvorenie nevšednej kompozície bude patriť syrom najjemnejšej chuti, akým môže byť aj ementál, ktorý pre nás možno „vyroní aj zopár sĺz“. Podľa noriem, týkajúcich sa kvality ementálu (Švajčiarske ministerstvo vnútra vydalo až 18-stránkovú normu), musia byť diery v syre 1 až 3 cm veľké, guľaté a lesklé. Úplne najlepšiemu ementálu, sa diery orosujú – vtedy sa hovorí, že syr plače.
V pokračovaní prejdeme k syrom s výraznejšou chuťou. Naša voľba by mohla padnúť na brie, či camembert.

Ľahká večeraCamembert, síce „neplače“, ale za svoj vznik môže vďačiť gilotíne a Veľkej francúzskej revolúcií. Práve počas tejto revolúcie poskytla statkárka Marie Harel prístrešie mníchovi, ktorý bol na úteku pred krutým trestom (s najväčšou pravdepodobnosťou mu v tom čase hrozila populárna gilotína). Mních odmietol zložiť prísahu „rovnosti, voľnosti a bratstva“ a tak bol Marie viac než vďačný, keď mu poskytla dočasný úkryt. Ako prejav vďaky jej prezradil kláštorné tajomstvo – recept na výrobu lahodného syra s plesnivou kôrkou. Tak v čase revolučného napätia a kvasu, kedy kráľ Francúzska prišiel o hlavu, zočil svetlo sveta, „kráľ syrov“–camembert.

Ľahká večera
Výslednú kompozíciu dotvoríme syrom najostrejšej chuti – na podnose vždy nepostrádateľný Roquefort nám za salvy „potlesku a uznania“, zaháji záverečný takt. Tento „starý pán“, má až 2000 rokov. Pochutnávali si na ňom už rímski vojaci na čele s Caesarom, v čase keď pobývali na území dnešného južného Francúzska. Tento syr sa tu vyrába dodnes – z ovčieho mlieka a špeciálnej plesne. Až do nedávna sa táto pleseň pestovala na chlebe, ktorý sa usušil a zomlel na prášok. Prášok sa neskôr primiešal do mlieka. Dnes sa už spomenutá pleseň dodáva v podobe roztoku. Čo sa ale za 2000 rokov vôbec nezmenilo je fakt, že syr zrie vo vápencových jaskyniach v kraji Roquefort, kde sú jediné správne podmienky : stála teplota, vysoká vlhkosť a optimálna cirkulácia vzduchu.

Ľahká večeraV prípade, že by sme stolovanie zahájili výrazným rokfórom, chuť ďalších syrov by sme nedokázali oceniť. Nielen víno, ale aj syr musí mať správnu teplotu – medzi 15-20 °C. Preto nezabudnite v riadnom predstihu vybrať syr zo špajze alebo chladničky. Syr prikryte a dajte mu čas, aby sa pomaly aklimatizoval.

Bolo by skutočne hriechom, nezapiť dobrý syr, pohárom vína . Najviac sa podľa odborníkov hodia ľahké červené vína s ovocnou príchuťou, ja osobne sa však prikláňam k orientácii na biele „suchšie“ vína, s nižším obsahom alkoholu a tanínu.
Kto „víno nerád“, môže si dopriať aj poriadny krígeľ piva. „Kto pivo skutočne rád“, ten sa poteší tvrdým syrom ostrejšej chuti.

m.guothova

womangalérie VŠETKY