Najlepšie si to človek urobí sám…

Tak tejto zásady sa zrejme drží čoraz viac Slovákov a Sloveniek. Aspoň to tak vyplýva zo štatistík najväčšieho online predajcu mäsa, portálu.

Štatistiky sa týkajú predajnosti jednotlivých druhov mäsa a mäsových výrobkov, ktoré tento predajca vyhodnotil a porovnával za posledné roky v období tzv. zabíjačkovej sezóny. Tie totiž ukazujú na vzostupný trend predajnosti surovín určených na výrobu domácich zabíjačkových špecialít, ako sú tlačenky, jaternice, domáce klobásy, masť, oškvarky a pod. na úkor predajnosti týchto výrobkov od tzv. priemyselných výrobcov.

NajlepšieK takýmto surovinám patria napríklad klobásový orez, bravčové srdcia, jazyky, pľúca, črevá, obaly na tlačenku, ale aj bravčové hlavy, laloky, žalúdky či surová krv.

Ak si kladieme otázku, čomu možno tento trend pripísať, nebude až také ťažké nájsť na ňu odpoveď. Stačí iba pripomenúť množstvo káuz a afér, ktoré sa za posledné roky objavili v našich končinách v súvislosti s čerstvým mäsom a mäsovými výrobkami. Nemožno sa teda čudovať, že popri amatérskych pestovateľoch mrkvy, paradajok, cibule,viniča,chovateľoch sliepok, kôz, ovečiek a všemožných iných druhov hospodárskych zvierat sa stále častejšie objavujú aj domáci malovýrobcovia syrov, sušeného ovocia, medoviny, vína, medu a teraz už aj klobás, tlačeniek a jaterníc. Takéto „guerrilla„ výrobne pritom nájdeme nielen vo vidieckych domoch, ale aj v panelákoch a prekvapivo čoraz častejšie aj  vo vilových štvrtiach a na rôznych iných dobrých adresách.

Prísne ekonomicky vzaté, tento druh samovýroby, v porovnaní s cenami na pultoch,tvorí pravdepodobne čistú stratu, a to si ešte samovýrobca nesmie započítať za svoju prácu a prácu svojej rodiny ani cent. Ale o ekonomike tento fenomén zrejme nie je.

Motivácia všetkých týchto farmárov a potravinárov je pritom  v zásade rovnaká- chceme konzumovať zdravé, bezpečné  a chutné potraviny, a keďže sme stratili dôveru voči tradičným výrobcom, najlepšie bude, ak si to človek urobí sám.

Našťastie  sa zdá, že rovnakým tempom pribúda aj množstvo malých výrobcov, ktorí sa snažia o poctivú výrobu s lokálnymi chuťami.  A tak veríme, že v každom kúte Slovenska sa dá nájsť lokálne mäsiarstvo, kde nájdete tú pravú domácku chuť mäsových výrobkov, možno sa stačí iba porozhliadnuť vo svojom okolí a ušetríte si tak čas a niektorí možno aj sklamanie z nie celkom vydarenej tlačenky či klobásky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach