Naštartujme si imunitu s hubami

Huby sú znovuobjaveným zdravotným trendom. Nielenže sú chutné a ľahko sa pripravujú, ale obsahujú cenné zložky, ktoré podporujú naše zdravie. Toto sú huby s najlepším vplyvom na naše zdravie:

Reishi

Táto huba ma v orientálnej medicíne veľmi bohatú tradíciu a je jednou z najobľúbenejších liečivých húb. Reishi pomáha pri schudnutí, podporuje imunitný systém, dokonca tvrdo bojuje proti rakovinovým bunkám. Má tiež upokojujúce účinky. Obsahuje triterén, ktorý dokáže zlepšiť náladu, zmierniť úzkosť, depresiu.

Levia hriva

Ďalšia z radu veľmi chutných a vysoko cenených húb. Blahodarne pôsobí na nervy a podporuje mozgové funkcie, rozjasňuje uvažovanie a riešenie problémov. Je plná antioxidantov, ktoré posilňujú imunitu. Podporuje ochranu nervov a zdravý prenos nervových signálov. Je pomocníkom pri neurologických ochoreniach a stavoch, roztrúsenej skleróze, zlepšuje pamäť a koncentráciu. Zmierňuje úzkosť a podráždenosť.

Chaga

Táto huba je doslova antioxidačnou elektrárňou, je veľmi silná v boji proti voľným radikálom a zápalom. Funguje ako prevencia rakoviny alebo na spomalenie jej rastu, znižuje hladinu zlého cholesterolu, spomaľuje starnutie – zvonku i zvnútra.

Shiitake

Tieto huby sú zvlášť dobré pre zdravie srdca. Znižujú hladinu zlého cholesterolu, podporujú zdravie ústnej dutiny, zdravý krvný tlak a krvný obeh.

 

Coriolus

Hovorí sa jej aj trúdnikovec pestrý alebo chvost moriaka. Má silné účinku v boji proti rakovine obsahuje polysacharid-K, ktorá veľmi intenzívne stimuluje imunitný systém. V Japonsku je dokonca predávaná ako liek proti rakovine na predpis.

Cordyceps

Ani o tejto hube mnohí nepočuli. Ak potrebuje dobiť energiu, posilniť sa pred tréningom, či dokonca milostnými hrami, Cordyceps je tou správnou hubou. Zvyšuje výkon, urýchľuje regeneráciu svalov po cvičení.

Ako užívať huby?

Ak si chceme pomôcť, zvyčajne ich nestačí len raz za mesiac zjesť v polievke. Môžeme ich užívať vo forme výživového doplnku, ale zaujímavým spôsobom je ochucovanie jedál hubovým práškom. Stačí jedna-dve polievkové lyžice prášku z huby. Pridať si ho môžeme do polievok, ruže, na cestoviny, mäso, zeleninu – kdekoľvek. Opatrne s hubami, ak čakáme potomka alebo sa snažíme otehotnieť. Radšej sa im vtedy vyhýbajme. Niektoré huby tiež môžu mať vedľajšie účinky – žalúdočná nevoľnosť, alergie.

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach