Domovom tohto, dnes už veľmi obľúbeného pokrmu, je Severná Afrika. Slováci si na kuskus zvykajú stále viac, najmä pre veľmi jednoduchú prípravu bez varenia. Dôležité je vedieť kuskus správne pripraviť a ochutiť. Môže byť spestrením aj vášho jedálnička.
Netradičná cestovina
Mnohí ľudia si ho zamieňajú so pšenom alebo dokonca tradičnou tarhoňou. Čo je vlastne kuskus? Ide o jemnozrnnú cestovinu, získavanú zo semoliny. Semolina je odroda veľmi tvrdej pšenice, múka z nej má prirodzene žltú farbu. Cestoviny vyrobené zo semoliny majú nižší glykemický index a vyššiu nutričnú hodnotu, čo znamená, že sú pre naše telo ľahšie stráviteľné ale výživné. Tieto vlastnosti získal aj kuskus, ktorý vzniká mletím a drvením semoliny. Upravuje sa vo vodnej pare, následne na to sa suší a vznikajú z nej malé guličky, kuskus, ktorý je základom severoafrickej kuchyne. Obsahuje veľa uhľohydrátov, vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B, E, vápnik , fosfor, železo a jeho veľkým bonusom je, že obsahuje iba malé minimum tuku.
Mohlo by vás zaujímať
Finta je v dochutení a spôsobe prípravy
Kuskus je stále viac obľúbenejší, pretože túto potravinu nemusíte variť. Príprava je vskutku jednoduchá. Keď náhodou pri iných domácich povinnostiach zabudnete, že v kuchyni pripravujete kuskus, žiadny požiar ani pripálený hrniec vám nehrozí. 2 šálky kuskusu zalejte 3 šálkami horúcej vody, zakryte pokrievkou a nechajte 5 -10 minút napučať, kým cestovina nezmäkne. Na zjemnenie môžete pridať trošku masla.
Mohlo by vás zaujímať
V prípade, že sa chystáte pripraviť jedlo na štýl rizota, alebo ho ponúknete svojím hosťom, ako netradičnú prílohu k mäsu, vyskúšajte zaliať kuskus horúcim vývarom. Chuť bude znamenitá a jedlo príjemne dochutené. Pripraviť dokonale dochutené jedlá, ktoré ulahodia vašim rodinným gurmánom i hosťom, vám pomôžu aj bujóny. Takto môžete dochutiť aj rizoto, cestoviny alebo omáčky.