Ozajstná chuť olív v letnom menu

Olivový olej je pre ľahkú letnú kuchyňu ako stvorený. Vyskúšajte naše tipy, ktoré sme pripravili pre vás s kvalitnými olejmi pre studenú i teplú kuchyňu. Doprajte si ozajstnú chuť olív vo vašom menu.

Farebný šalát Caprese 

4 porcie, príprava 10 minút

Suroviny:

500 g farebných paradajok ( cherry aj klasické), 2 balenia mozarelly, 4 PL bazalkového pesta, hrsť čerstvej bazalky, 4 PL Extra panenského olivového oleja Ocho Delicioso, soľ, mleté čierne korenie

chuť olív

Postup:

Paradajky umyjeme a osušíme. Väčšie nakrájame na kolieska, cherry paradajky na mesiačiky. Mozarellu nakrájame na tenké plátky. Ak máte radšej mozzarelové guľky, stačí ich vybrať z nálevu, jemne osušiť a servírovať s paradajkami. Na tanier striedavo ukladáme paradajky a mozarellu a rovnomerne ich potrieme pestom.  Pred podávaním šalát jemne osolíme a okoreníme, posypeme čerstvou bazalkou a nakoniec pokvapkáme panenským olivovým olejom.

Špagety s paradajkovou omáčkou a šťavnatými kuracími prsiami 

4 porcie, príprava 50 minút

Suroviny:

600 g špagiet, 500 g čerstvých mäsitých paradajok, 3 strúčiky cesnaku, 1 menšia cibuľa, pár lístkov čerstvých byliniek ako bazalka, petržlen alebo oregano, 4 PL olivového oleja Ocho Intenso, 1 dcl bieleho suchého vína (nemusí byť), 2 väčšie kuracie prsia s kožou, soľ, mleté čierne korenie

chuť olív

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Paradajky zbavíme jadierok a tiež nakrájame na drobno. Čerstvé bylinky nasekáme. Vo väčšej panvici rozohrejeme 2 PL olivového oleja, pridáme cibuľu a restujeme skoro do zlatista. Potom pridáme paradajky, cesnak a nasekané bylinky. Chvíľu restujeme, pridáme víno, ktoré necháme odpariť a za občasného miešania varíme omáčku na miernom ohni približne 10 -15 minút.  Na záver omáčku dochutíme soľou a čiernym korením. Kuracie prsia osolíme, okoreníme a kožou dolu opečieme na druhej panvici na rozohriatom olivovom oleji z každej strany. Potom ich ešte cca 10 – 12 minút dopečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Špagety uvaríme podľa návodu a odložíme si  trochu vody, v ktorej sa varili. Uvarené špagety pridáme do panvice s omáčkou a zľahka premiešame. Môžeme ešte pridať  niekoľko lyžíc vody, v ktorej sa varili špagety. Takto pripravené špagety s čerstvou paradajkovou omáčkou podávame so šťavnatými kuracím prsiami. 

Zubáč s opekanými zemiakmi

4 porcie príprava 45 minút

Suroviny:

4 filety zubáča s kožou, hrsť čerstvého tymianu, soľ, mleté čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, 700 g nových zemiakov, 3 PL olivového oleja Ocho Classico, 1/2 citróna

chuť olív

Postup:

Rybu osušíme a zbavíme prípadných kostí. Každý filet potrieme trochou olivového oleja, jemne osolíme a okoreníme a pridáme lístky tymianu. Necháme aspoň 30 minút marinovať. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Dáme ich variť do osolenej vody a varíme skoro do mäkka. Zemiaky potom scedíme a ešte opečieme na panvici s trochou olivového oleja do chrumkava. Na druhej panvici pomaly rozohrejeme olej, filety osušíme a zbavíme byliniek (inak by tymian zhnedol) a dáme opekať kožou nadol spolu so strúčikom cesnaku. Po pár minútach, keď je koža opečená, rybu otočíme a krátko dopečieme. Rybu podávame so zemiakmi a zľahka pokvapkáme citrónovou šťavou.

Recepty a foto: Palma

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach