SPÄŤ
Výživa

Pestrofarebný mangold

Od: Henrieta Karabova 31.3.2014
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Vyzerá ako špenát, chutí ako repa

Mangold je listová zelenina. Vzhľadom i chuťou podobná špenátu a chutí ako repa. Existujú dva druhy – stonkový a listový. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, minerálne látky – vápnik, draslík horčík a železo a je vhodný pri diétnom stravovaní.  Oproti špenátu má menej kyseliny šťaveľovej, ktorá bráni vstrebávaniu vápniku do organizmu. Zadržuje tiež menej dusičnanov.

Pár nevýhod mangoldu by sa našlo. Pri zjedení väčšieho množstva listov má preháňacie účinky. Ideálna porcia predstavuje 150 až 200 gramov. Mangold by sa mal správne podávať s citrónovou šťavou alebo čerstvou paprikou, ktoré spoločne obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Zabráni sa tak tvorbe karcinogénnych nitrozamínov.mangold

Rady pri nákupe a skladovaní

Mangold je niekedy veľmi ťažké zohnať – skôr ako v supermarketoch na neho natrafíme na farmárskych trhoch. Môžeme ho pestovať i na záhradke, ide o veľmi nenáročnú rastlinu a rastie od jari až do konca novembra. Čerstvý mangold neskladujte dlho, maximálne 2 až 3 dni v chladničke.

Využitie v kuchyni

Z mangoldu sa konzumujú stonky i listy. Krehké jarné lístky môžeme jesť surové a nepotrebujú tepelné spracovanie, ale tie neskoršie, novembrové, musíme pred servírovaním spariť horúcou vodou, lístky získajú pre mangold typickú sladkastú chuť.  Stonky je potreby vždy olúpať a povariť a ďalej sa upravujú podobne ako špargľa. Vzhľadom k podobnosti mangoldu so špenátom, má mangold i podobné uplatnenie v gastronómii. Hodí sa do polievok, slaných koláčov, šalátov, k cestovinám, k zapekaniu, do rôznych rolád, ale tiež do orientálnych a indických pokrmov.

Tip: Akonáhle listy odtrhnete z rastliny, poponáhľajte sa do kuchyne a pustite sa do varenia. Listy mangoldu totiž s tým, ako rýchlo ochabnú, tiež strácajú chuť.

Ak by sme to mali zhrnúť:

  • Mladé krehké listy mangoldu sú vynikajúce do šalátov.
  • Čepele väčších listov je možné spracovať ako špenát
  • Silné stonky je vhodné používať zvlášť, sú výborné dusené, smažené i varené v pare.
  • Farebné stonky pôsobia v jedlách veľmi ozodbne

womangalérie VŠETKY