Pohánka, cícer, natural ryža

Prečo by sme ich mali mať na tanieri častejšie? Poradíme vám, ako ich pripraviť

Do našich jedálničkov sa postupne „vkrádajú“ rôzne exotické bobuľky, semiačka alebo iné, nie veľmi typické plodiny pre naše zemepisné pásmo. Pravda je však taká, že zdravé poklady máme už dlhé roky priamo „pod nosom“, len sa o nich menej hovorí. Prečo si radšej uvariť ryžu natural ako klasickú? Čo je to Rímsky hrach, odkiaľ sa vzala pohánka a prečo by sme ich mali jesť častejšie?

Cícer

V súčasnosti sa pestuje najmä v teplých oblastiach Stredomoria a v juhozápadnej Ázii. Ide o strukovinu, ktorá je typická aj pre Slovensko a v minulosti sa často pestovala  ako náhrada hrachu. Cícer ľudia poznajú aj pod názvom Rímsky hrach. Bobuľky sú zlatej až zlato-hnedej farby a vďaka výnimočnej chuti sa postupne vracia na tanier stredoeurópskej gastronómie. 

pohánka
https://www.shutterstock.com

Prečo jesť cícer?

Jeho prednosťou je jemná oriešková chuť a látky, ktoré vás nadlho zasýtia a tak pomáhajú udržať optimálny príjem kalórií. Okrem toho, že sa cícer používa v modernej kuchyni, odporúča sa aj diabetikom, ľuďom so zvýšeným cholesterolom a bez obáv si na ňom pochutnajú aj ľudia s bezlepkovou diétou či vegetariáni. Vďaka výžive by ho mali jesť deti aj tehotné ženy. Cícer nie je žiadna „exotika“, i keď je pravda, že preslávil aj indickú kuchyňu či tzv. Hummus (nátierka známa v arabskej kuchyni, pripravuje sa z rozmixovaného uvareného cíceru, korenín a tzv. tahini pasty). Cícer na Slovensku  bežne kúpite v potravinách.

Využitie a správny spôsob prípravy

Výborne sa hodí do šalátov, ako príloha k mäsu, cestovinám i na prípravu nátierok, plniek aj ako náhrada orieškov do dezertov. Prebraný a opláchnutý cícer namočte na 12 hodín do väčšieho množstva vody, následne varte a ešte pred zmäknutím podľa chuti osoľte. 

Tip na zdravé chrumkanie:  obaľte uvarený cícer v zmesi olivového oleja a vašich obľúbených byliniek či korenín a dajte na 30 min piecť. Zdravé domáce chrumky sú na svete.

Natural ryža vs. klasická biela ryža – kde je rozdiel?

Vedeli ste, že ryža je základnou potravinou takmer 50% svetovej populácie? Na Slovensku je ryža tiež jednou z najobľúbenejších príloh najmä k mäsu. Botanika rozlišuje až 20 rôznych druhov tejto rastliny, pretože ryža skutočne nie je len biela! Označenie „natural“ nám hovorí, že ide o celozrnnú ryžu- zrno ostáva neporušené aj s hnedastou šupkou. Klasická biela ryža bola tejto šupky zbavená pri opracovávaní.

pohánka
https://www.shutterstock.com

Prečo jesť ryžu natural?

Z pohľadu výživy určite stavte radšej na nelúpanú ryžu – natural. Práve vďaka zachovanému celistvému zrnu aj so šupkou obsahuje až 7x viac vlákniny, vitamíny B a E, draslík, železo a množstvo aminokyselín. Celozrnná ryža pomáha znižovať cholesterol, je bohatá na draslík znižujúci množstvo vody v tele.

Využitie a správny spôsob prípravy

Nerobte kompromisy v kvalite a doprajte si aj vy chuť zdravia z prírody! Ryža natural je prírodná, nebrúsená a neleštená ryža. Získava sa po prvom lúpaní ryžového zrna, preto má zachovanú slamovo-žltnú až hnedastú šupku. Zaraďuje sa medzi výrobky racionálnej výživy a výborne sa hodí do polievok, sladkých pokrmov, rizota a samozrejme ako príloha k mäsu. Dôležitá je správna príprava. Natural ryžu varte vždy vo väčšom množstve vody pod pokrievkou a dlhšie ako klasickú bielu ryžu. Na zmäknutie šupky treba byť o niečo trpezlivejší. Ideálna kombinácia je 1 diel ryže, 3 diely vody a variť v osolenej vode minimálne 20-25 minúť. Je dostupná v balení 500g, ak zvyčajne varíte menšie porcie ideálne sú pre vás varné vrecká 480 g. Odporúčaná cena: 0,99 €.

Pohánka

Pohánka je doslova znovuobjavená potravina. Na Slovensko sa dostala v 13.storočí pravdepodobne vďaka Tatárom, ktorých v tej dobe nazývali „pohania“. A tak dostala po nich názov aj táto obilnina pôvodom z ďalekých Himalájí. V gastronómií sa začala intenzívne využívať až začiatkom 70.rokov a dnes zažíva opäť svoju veľkú slávu. Je to tradičná plodina chudobných ľudí z minulosti, no v súčasnosti sa dostáva aj do bežných slovenských domácností, luxusných reštaurácií či fitness jedálničkov.  Siahnite po kvalitných produktoch s overenou značkou, vyskúšajte pohánku. Nemusíte ju hľadať v špeciálnych bio potravinách, nájdete ju bežne v supermarketoch. 

pohánka
https://www.shutterstock.com

Prečo jesť pohánku?

Pohánka je prirodzene bezlepková a doslova plná zdravia – obsahuje bielkoviny, glycidy, lipidy a vlákninu, ako aj železo a rutín. Ten je kľúčom k pevným a zdravým žilám, bráni tvorbe krvných zrazenín. Tešia sa z nej aj zástancovia zdravého životného štýlu, vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať cholesterol v krvi.

Využitie a správny spôsob prípravy

Jej využitie je veľmi rôznorodé, chuť vskutku špecifická a vôňa aromatická. Môžete si ju naservírovať ako prílohu, pripraviť z nej rizoto, chutné slané aj sladké kaše, dezerty, koláče či plnky a dokonca aj polievky a nátierky. Pohánku nasypte do osolenej vriacej vody, zamiešajte, varte minútu pod pokrievkou. Následne zabaľte hrniec do utierky a nechajte 20 minúť odstáť.

Tip : domäkka uvarenú pohánku zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľkou, uhorkou, maslom a horčicou. Zmixujte elektrickým mixérom, dochuťte soľou a nátierku podávajte e s pečivom.

Užitočné tipy na záver:

  • Nebojte sa do dezertov časť orieškov nahradiť pohánkou či cícerom, chuť orechov tak ešte zvýrazníte.
  • K cíceru sa veľmi hodí aj chuť karí korenia v kombinácií s kokosovým mliekom
  • Pohánku určite vyskúšajte aj na tradičný slovenský spôsob – pripravte si ju s bryndzou

Zdroj: Podravka

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach