SPÄŤ
Výživa

Pravda o cukroch

Od: Henrieta Karabova 6.12.2018
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

6 faktov, o ktorých ešte neviete

Cukor alebo cukry vo výžive sú pod drobnohľadom už niekoľko rokov. Viníme ich z toho, že spôsobujú mnohé ťažkosti – od zubných kazov po obezitu. Tu je niekoľko faktov o cukroch, ktoré vám pomôžu zhodnotiť, ako môžete bez obáv zahrnúť cukor do vašej stravy.

cukru

Fakt 1. Nie všetky cukry sú rovnaké

Ľudia si často myslia, že slovo „cukor“ označuje stolový cukor. Hoci je to na jednej strane pravda, toto slovo predstavuje aj mnohé ďalšie typy cukrov, vrátane fruktózy, galaktózy, glukózy, laktózy, maltózy a sacharózy (stolový cukor). Tieto cukry sa prirodzene nachádzajú v ovocí, zelenine a mliečnych výrobkoch, ale tiež v potravinách ako sú med, melasa, javorový sirup  a iných prírodných sladidlách.

Cukry sa tiež extrahujú zo svojich zdrojov za účelom výroby prísad, ako je napríklad stolový cukor. Sem zahŕňame kukuricu, z ktorej sa vyrába kukuričný sirup alebo kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, ako aj zdroje pre výrobu stolového cukru, medzi ktoré patria cukrová repa či cukrová trstina. Mnohé cukry sa využívajú na sladenie alebo konzervovanie iných potravín. Ľudské telo nedokáže rozoznať rozdiel medzi cukrami, ktoré pochádzajú prirodzene z potravy a tými, ktoré do potravy pridávame. Po požití ich telo štiepi, čím si vyrába energiu a stavebné jednotky metabolizmu. Najčastejšie používané cukry (stolový cukor, med, vysokofruktózový kukuričný sirup) obsahujú glukózu, čo je jediný zdroj energie, ktorý využíva mozog a hlavný zdroj energie, ktorý sa využíva pri činnosti svalov. „Najdôležitejší zdroj energie pre telo predstavujú sacharidy, ktoré dodávajú telu potrebnú energiu. Rôzne sacharidy obsahujú síce rovnaké množstvo energie (1 g sacharidov obsahuje 17 kJ), ale telo ich využíva rozdielne. Z nich zasýtia najmä polysacharidy, takzvané zložené cukry,“ uviedol MUDr. Peter Minárik,  gastroenterológ a odborník na výživu.

Fakt 2. Zubné kazy spôsobujú baktérie, nie cukor

Cukry a škroby obsiahnuté vo varených potravinách (napr. chlieb, cestoviny, sušienky a hranolčeky) sú vlastne fermentovatelné sacharidy, ktoré zvyšujú riziko vzniku zubných kazov. V prípade nedostatočnej ústnej hygieny môžu baktérie, ktoré sa nachádzajú na zuboch, štiepiť cukry a škroby z varených jedál, čím sa tvoria kyseliny a bez správnej ústnej hygieny môžu prípadne viesť k vzniku zubných kazov. Stupeň rizika, ktorý vyplýva z jedál bohatých na sacharidy, závisí od niekoľkých faktorov, napríklad ako často tieto jedlá konzumujeme a ako dlho nám zvyšky z nich zostávajú na zuboch. Toto riziko však môžeme znížiť niekoľkými spôsobmi, pričom najdôležitejším je správna ústna hygiena a používanie fluoridovanej zubnej pasty a fluoridovanej ústnej vody. Pre zníženie rizika vzniku zubných kazov je tiež potrebné konzumovať vyváženú stravu v súlade s aktuálnymi výživovými odporúčaniami. „Sacharidy, a to cukry aj škroby, ktoré prijímame  v priebehu dňa, môžu zvýšiť riziko zubného kazu, a to najmä u detí, ktoré nevykonávajú správnu ústnu hygienu. Pritom nie je dôležité celkové množstvo skonzumovaných sacharidov, ale skôr to, ako často sa v priebehu dňa konzumujú. Pacientom v záujme odstránenia zubných povlakov odporúčam po jedle zuby vyčistiť, alebo aspoň vypláchnuť ústnou vodou,“ dodal MUDr. Peter Minárik.

Fakt 3. Cukry nespôsobujú obezitu, cukrovku a ďalšie závažné ochorenia

Cukry majú za sebou dlhú históriu bezpečného používania v potravinách. Nezávislí vedci navyše pravidelne skúmajú mnohé zdravotné aspekty cukrov. Zistené údaje nevyčleňujú cukry ako rizikový faktor pre vznik chronických ochorení, ako sú cukrovka, ochorenie srdca a obezita. Od roku 1997 potvrdilo už päť popredných vedeckých a zdravotných organizácií vrátane Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo, Svetovej zdravotníckej organizácie, Inštitútu medicíny a Americkej dietologickej asociácie, že cukry vo výžive nemožno spájať so vznikom chorôb alebo chronických ochorení vrátane obezity.

Fakt 4. Cukry nespôsobujú hyperaktivitu

Hoci medicínske a vedecké komunity prišli už dávno k záveru, že cukry nie sú zodpovedné za hyperaktivitu u detí, mnoho rodičov a učiteľov stále verí, že cukry ovplyvňujú správanie detí. V prípade štúdií, kedy pozorujúci nevedeli, ktoré deti dostali cukor a ktoré nie (dvojito slepá štúdia), sa nezistili žiadne rozdiely v „hyperaktivite“. Inštitút medicíny zverejnil výsledky vyše 23 štúdií, ktoré boli vykonané v priebehu 12 rokov, a ktoré potvrdili, že príjem cukru nemá vplyv na hyperaktivitu u detí. Hoci je pravdou, že nedostatočná strava – chudobná na živiny a energiu – môže viesť k nižším pozorovaným výkonom, nie je pravdou, že obmedzenie akéhokoľvek jedla alebo prísady do jedla môže zlepšiť správanie. Niektoré štúdie fakticky preukázali, že opak je pravdou: u všetkých vekových skupín viedla konzumácia nízkeho množstva cukru k vyššiemu výkonu v testoch mentálnych schopností a koncentrácie.

Fakt 5. Cukor nie je „návykový“

Sme geneticky naprogramovaní tak, aby nám chutili sladké jedlá a z určitých dobrých dôvodov je sladké aj materské mlieko. Potraviny, ktoré chutia sladko, ako napríklad ovocné bobuľky, sú bezpečné a výživné, zatiaľ čo látky chutiace horko sú často jedovaté a glukóza, ktorá chutí sladko, je jediným zdrojom energie, ktorú dokáže mozog využiť. Bez „chuti“ na sladké by naši predkovia neprežili. Ešte aj dnes, kedy môže väčšina ľudí ľahko nájsť zdroje potravy, ktoré potrebujeme na prežitie, máme prirodzený sklon obľubovať sladké jedlá. To však neznamená, že tieto jedlá sú „návykové“.

Fakt 6. Aby ste schudli, nemusíte úplne odstrániť cukry z vašej stravy

Vzhľadom na to, že cukry sú súčasťou obľúbených jedál, je prirodzené sa domnievať, že zohrávajú určitú úlohu pri prejedaní a náraste telesnej hmotnosti. Pravdou je, že mnohé epidemiologické štúdie (štúdie, ktoré pozorujú, čo konzumujú veľké skupiny ľudí a aký je ich zdravotný stav) preukázali, že potrava s vysokým obsahom sacharózy (cukru) nesúvisí s vyššou telesnou hmotnosťou alebo vyšším indexom BMI. Naopak, vysoký príjem cukru sa často spája s nižšími hodnotami indexu BMI.

Niekoľko štúdií zároveň dokázalo, že so zvýšeným percentom cukru v potrave telesná hmotnosť a index BMI klesajú. Inštitút medicíny vo svojej správe o sacharidoch a cukroch v potrave z roku 2002 konštatuje, že rovnako u detí ako u dospelých sa vyšší príjem cukrov spája s nižším indexom BMI alebo výskytom obezity. Štúdie sa tiež zamerali na to, či konzumácia potravín s vysokým obsahom cukrov sťažuje chudnutie. Pri porovnaní s diétnou stravou, ktorá obsahovala vysoké množstvo komplexných sacharidov, viedla diétna strava s vysokým množstvom cukrov k schudnutiu podobného množstva kilogramov, pričom nebol zaznamenaný žiadny vedľajší účinok na náladu, koncentráciu alebo pociťovanie hladu. Okrem toho zaznamenali obe chudnúce skupiny podobné zlepšenie krvného tlaku a úrovne plazmatických lipidov. Podstatným faktorom pre kontrolu hmotnosti je to, aby bol celkový príjem kalórií vyvážený dostatočnou telesnou aktivitou, a nie špeciálnou stravou alebo typom jedla. „K zvýšeniu telesnej hmotnosti dochádza vtedy, ak príjem energie z potravín a nápojov je vyšší ako spálená energia prostredníctvom metabolizmu. Sacharidy majú predstavovať kalorický základ jedla. Pre ľudí s diabetom sa odporúča obmedziť príjem nasýtených tukov a jednoduchých cukrov. Dôležité je však predovšetkým udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti,“ uviedol MUDr. Peter Minárik.

Tip:

Čakankový sirup – sladký ako med

Sladidlo úplne novej generácie, a navyše z domácich zdrojov, je vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky. Je bez akýchkoľvek konzervantov, laktózy, lepku a soli.

Náš tip:

Čakankový sirup Originál

Čakankový sirup Originál je sladidlo novej generácie vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa čakanky, bez konzervantov, laktózy, lepku a soli. Dosahuje sladivosť medu a má jemnú lahodnú chuť. Obsahuje až o 95 % menej cukru v porovnaní s inými prírodnými sladidlami a jeho glykemický index je menej ako 5 a je tak ideálnym sladidlom aj pre diabetikov. Navyše až 71 % z jeho obsahu tvorí vláknina, ktorá má nezastupiteľnú funkciu pre správne trávenie. Sirup je využiteľný nielen v studenej (do kávy, čaju, jogurtov, tvarohu…), ale aj v teplej kuchyni (pri pečení a varení), kde dokonca dokáže nahradiť aj tuk – 1 g sirupu nahradí až 4 g tuku. V kombinácii s Čakankovým sirupom Originál sa vyrábajú aj ďalšie produkty ako sú napr. Čakanko-arašidový krém alebo Lieskovoorieškovo-čakankový krém.

womangalérie VŠETKY