Pripravte si korenie Garam masala

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Garam Masala je zmes mletých korenín, ktorá sa používa hlavne v Indii, Nepále a ďalších ázijských krajinách. Používa sa buď samostatne alebo je súčasťou iných korenín. Zahŕňa zvyčajne koriander, rímsku rascu, škoricu, klinčeky, kardamón a čierne korenie. Najmä kombinácia korenia závisí od kuchára a konkrétneho regiónu; garam masala môže taktiež zahŕňať koriander, šafrán, muškátový oriešok, kurkumu, horčičné semená alebo sušené chilli. Koreniny pre túto zmes sa opečú, aby sa zvýraznila chuť a neskôr sa pomelú. Táto koreninová zmes sa zvyčajne pridáva do jedla pred koncom varenia.

Garam masala

 

V hindčine, garam masala znamená „teplé korenie,“ samotné ingrediencie, ich vône a chute, totiž evokujú pocit domova, pohodlia a šťastia.

Zvyčajne môžte nájsť garam masala v špecializovaných obchodoch na orientálnu kuchyňu alebo si môžte vytvoriť vlasnú zmes. Autentické korenie garam masala sa vyrába zvyčajne čerstvé každý deň, avšak svoje vlastnoručne urobené korenie môžte skladovať vo vzduchotesnej nádobe približne dva mesiace.

Príprava:

Neexistuje jednotný recept, pretože korenie sa líši v závislosti od regiónu, v ktorom sa pripravuje.Vo všeobecnosti sa korenie garam masala skladá z koriandra, rímska rasce, kardamónu, klinčekov, čierneho korenia, škorice a muškátového oriešku.

Na severe Indie sa garam masala zvyčajne používa vo forme prášku, zatiaľ čo v južnej Indii sa z neho vytvára pasta s kokosovým mliekom, octom alebo vodou.

Vlastné korenie si môžte vytvoriť podľa tohto jednoduchého receptu:

  • 3 lyžice semien koriandra
  • 2 lyžice rímskej rasce
  • 2 lyžice semien kardamómu
  • 2 lyžice čierneho korenia
  • 1 lyžička klinčekov
  • 1 lyžička nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 celá škorica

Umiestite všetko okrem muškátoveho orieška na suchú panvicu  a pražte približne 10 minút pri miernej teplote. Stále miešajte, aby sa všetko rovnomerne opražilo. Keď prísady mierne ztmavnú a začnú vydávať bohatú arómu, odstráňte ich z panvice a nechajte vychladnúť. Vychladnuté ingrediencie rozmixujte v mlynčeku na korenie alebo na kávu a vmiešajte čerstvo strúhaný muškátový oriešok. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe, ďaleko od tepla.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach