Reďkovka

Jar je tu 🙂 a s jarou aj známa „červená“ prvá zelenina. Reďkovka patrí medzi najobľúbenejšie jarné zeleniny, ktorá má minimálne nároky na pestovanie a jej prednosťou je, že sa konzumuje najmä v surovom stave. Okrem vitamínu C obsahuje aj minerálne látky vápnik, fosfor a železo. Pikantná chuť pochádza zo silice ktorá pôsobí priaznivo na trávenie. Odporúčaná dávka je 1 – 2 kg ročne. Odporúča sa jesť surová.

nafúknuté bruško
https://www.shutterstock.com/

Aké má reďkovka účinné látky?

Reďkovka obsahuje množstvo látok ktoré priaznivo pôsobia na náš organizus. Z najvýznajmenjších by sme mohli spomenúť:

  • používa sa pri reumatických aj obličkových ochoreniach
  • čerstvo nastrúhanú môžeme prikladať ako obklad na opuchnuté kĺby a boľavé miesta, ktoré rozohreje
  • pomáha pri prevencii rakovinových ochorení
  • pôsobí močopudne, proti zápche, žlčopudne, pri zvýšenom kvasení potravy v črevách
  • má antibiotické vlastnosti
  • uvoľňuje hlieny
  • uľahčuje vykašliavanie
  • pôsobí proti avitaminóze
  • má veľké množstvo vitamínu C, skupiny B, tiež PP, vápnik, železo, meď, mangán, fosfor
  • éterické oleje poporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces
  • používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek
  • reďkovka je bohatá na vápnik, železo, draslík a vodík, kyselinu listovú, mladá obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako citrón
  • podporuje trávenie, stimuluje tvorbu žlče, je močopudná, pôsobí proti zápalom, môže chrániť prd niektorými druhmi rakoviny.

Ostrú, ale príjemne štipľavú chuť bielej, červenej alebo čiernej reďkovky spôsobujú silice so sírou. Čím je reďkovka mladšia, tým bude mať jemnejšiu chuť. Kto neznesie túto typickú ostrosť, môže reďkovku pokrájať, posoliť a nechať odležať.

Mohlo by vás zaujímať

Svieža reďkovka: Prečo ju zaradiť do jedálnička?

Reďkovka je chrumkavá svieža zelenia s jemne pikantnou chuťou – všetci ju poznáme na chlebe s maslom. Málokto však vie, že má množstvo výhod pre naše zdravie:… Čítaj ďaľej

Na jar sa stáva častým pokrmom buď postrúhaná ako obloha na chlieb, aj ako prísada do nátierok z rastlinného tuku a jarných zelených byliniek, vynikajúco chutí postrúhaná na kolieska a zmiešaná s mladým kalerábom a cibuľou. Ak z červenej reďkovky pripravíte praženicu na spôsob húb, mali by ste vedieť, že toto jedlo je síce chutné, ale zohrievaním stráca väčšinu výživných látok.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach