Septembrová hitparáda zeleniny

Uľahčí vám cestu nielen ku zdraviu, ale aj ku kráse

Jeseň už čoskoro prevezme svoje žezlo a spolu s ňou prichádza obdobie, kedy naše telo potrebuje posilniť svoju imunitu. To však neznamená dopovať sa hneď rôznymi liekmi.

zeleniny

Práve september je totiž mesiacom, v ktorom nie je ani najmenšia núdza o viacero druhov čerstvej a chutnej zeleniny, ktorá vás vybaví potrebnou dávkou vitamínov oveľa viac. Okrem toho, že z nej dokážete v kuchyni vyčarovať jedlá, ktoré sa postarajú o poriadne kulinárske zimomriavky, pomôže aj vášmu zdraviu a kráse. Zamerajte svoj hľadáčik na zeleninu, ktorá drží v tomto období najväčší prím. Prezradíme vám, na čo by ste sa mali určite zamerať.   

Špenát – zdravie ukryté v listoch

zeleninyPri pomyslení na špenát sa mnohým ľuďom pred očami objaví zmrznutá zelená tehla. Praví milovníci zdravej kuchyne však vždy radšej siahnu po celých a čerstvých listoch tejto zeleniny. Niet divu! Hovoríme predsa o jednej z najzdravších potravín. Špenát je len minimálne kalorický, obsahuje kvantum draslíka, vápnika, horčíka, sodíka, železa, kyseliny šťavelovej či vitamínov B a C. Jednoznačne sa tak stavia do role malého zeleného lekára, ktorý pomáha predchádzať rakovine a srdcovým ochoreniam, starnutiu pamäte a pleti, posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu, stará sa o náš zrak a má priaznivé účinky aj na vysoký krvný tlak. A ani Pepek námorník sa pri sile špenátu nemýlil. Obsahuje totiž rastlinný hormón, ktorý pomáha našim svalom rásť. Určite sa s ním nebojte experimentovať aj v kuchyni. Dokážete s ním vytvoriť mnoho kulinárskych zázrakov.

Artičoky – „bodliaky“ plné sily

zeleninyPri prvom pohľade na artičoky by človek ani len neveril tomu, že sa jedná o jedlé rastliny. No opak je pravdou a ich neobvyklý, bodliakový tvar v sebe skrýva neskutočnú silu. Poznáte látku zvanú cynarín? Ak nie, určite by ste mali zbystriť pozornosť, pretože v artičokách sa jej okrem iných zdraviu prospešných vitamínov a látok skrýva viac než dosť. Táto výnimočná zelenina sa vďaka nim postará o detoxikáciu vášho tela na všetkých úrovniach, prospieva správnemu tráveniu, chráni pečeň a jej kvety sa s láskou postarajú o vaše srdce. A ak vás trápi zápal či problémy s obličkami, určite si doma pripravte artičokový zábal alebo čaj. A čo varenie? Prímorské európske národy by nám určite vedeli dať recept na množstvo lahodných pokrmov, po ktorých by sme sa oblizovali ešte týždeň.

Fenikel – voňavý a chutný liek

zeleninyFenikel je síce zelenina, ktorá je svojím vzhľadom nenápadná, no jej účinky sú priam zázračné. A verte, že to nie je len také obyčajné korenie. Kľudne si z neho môžete pripraviť čaj alebo ho zakomponovať do svojich receptov. Dokáže nám pomôcť doslova v hocičom – od vrások až po koliku. Na svedomí to má práve hustota živín, ako je horčík či vápnik, ktoré fenikel obsahuje. Okrem toho obsahuje mnohé ďalšie minerály, ale aj vitamíny A, C, E či betakarotén. Predstavuje tak prirodzený doplnok stravy, ktorý by sa mal určite častejšie objavovať aj v jedálničku detí a tehotných žien. Jeho priaznivé zloženie nám pomáha hneď v niekoľkých smeroch. Popasuje sa napríklad s tráviacimi ťažkosťami, posilní imunitu, pomôže pri kašli a zápaloch, zlepšuje pamäť, má protirakovinové účinky a je skvelý aj na detoxikáciu. A takto by sme mohli pokračovať ešte ďalej. Jednoducho liek na všetko.

Tekvica – zlatá baňa vitamínov

zeleninyPredstavíte si pri pomyslení na tekvicu v prvom rade oranžovú hlavu s kostrbatým úsmevom a sviečkou vo vnútri? Chyba! Jej zdravotné benefity sú oveľa žiarivejšie ako spomínaná sviečka. A práve teraz je čas, kedy jej sezóna praje najviac. Tekvice sú plné vody, vitamínu C a betakaroténu. Takisto sú bohaté aj na vitamín E, ktorý pomáha vylučovať toxíny z tela, obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, selén, meď, železo, magnézium a vlákninu. Je skvelá pre zdravie mozgu, nervov, ciev, posilňuje imunitu a je perfektná aj pre alergikov, keďže neobsahuje žiadne alergény. Je tou najlepšou voľbou aj pri redukčnej a diabetickej diéte. S tekvicou teda nie je žiadna nuda: je skvelá napríklad do rôznych šalátov, polievok, prívarkov či iných kulinárskych dobrôtok. Zdravým pomocníkom je aj tekvicový olej, jadierka či dokonca listy. Nebojte sa využiť všetky jej časti a o vitamíny núdzu mať určite nebudete.

Nesiahajte hneď po liekoch a stavte na zdravé dary prírody. Poriadna porcia zdravia v podaní vždy čerstvého sortimentu ovocia a zeleniny na vás čaká v Kauflande.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach