Slivky liečia i chutia

Úžasné slivkové guľky, čo sa priam rozplývajú na jazyku a domáci slivkový lekvár natretý na chlieb či lievance, patrili k tradičným slovenským jedlám a ešte donedávna boli takmer v každej rodine na stole veľmi často. Najmä mužská časť famílie dokázala na posedenie zjesť aj vyše dvadsať takýchto sladkých guliek,  posypaných opraženou strúhankou, prípadne tvarohom a poliatych roztopeným maslom. Dnes sa tieto dobroty akosi vytratili z našich domovov…

Slivky

Čo sa skrýva pod šupkou?

Možno niet dosť času na ich prípravu, alebo je skôr na príčine snaha o racionálnu výživu. Tohto nenápadného tradičného ovocia  by sme sa však práve pre ijeho výnimočný a zdraviu prospešný obsah nemali vzdávať. Pod modrofialovou šupkou sliviek sa ukrýva značné množstvo vitamínov skupiny B, antioxidanty,  betakarotén, vitamíny E a A, ako aj významné množstvo draslíka a stopových prvkov – najmä železa, medi a zinku.  Výnimočný je najmä obsah B vitamínov, ktoré v takom počte a pomere nenájdeme v žiadnom inom ovocí. Jednotlivé vitamíny skupiny B totiž nemajú taký výrazný účinok, ako keď pôsobia spoločne. Tieto vitamíny tvoria akoby jednu veľkú rodinu, kde jednotlivec veľa nedokáže, ale v spolupráci s ostatnými je schopný robiť zázraky. Pritom už  jediná slivka obsahuje rovnaké množstvo B vitamínu ako pilulka B komplexu.

Slivky ako lekárnička

Slivky práve pre svoj obsah a optimálny pomer celého spektra vitamínov skupiny B dokážu veľmi účinne ovplyvňovať  činnosť tráviacej sústavy, pôsobia na metabolizmus sacharidov a tukov, viažu  prebytočné tuky v črevách a zabraňujú ich vstrebávaniu a ukladaniu v podobe tukového tkaniva na bruchu, stehnách a bokoch. Sú tiež nevyhnutné  pre zdravé a pevné nervy. Len niekoľko sliviek denne pozitívne ovplyvní výkonnosť  nervovej sústavy, zlepšuje pamäť a myslenie, chráni pred depresiou a napomôže úspešne zvládať stres. Ak pociťujete úzkosť a máte depresívne nálady, urobte si ozdravnú slivkovú kúru  – počas jedného týždňa denne zjedzte asi 200 g sliviek a váš psychický stav sa určite zlepší. Slivky majú tiež odvodňujúce schopnosti a obsahujú značné množstvo vlákniny,  pričom 100 gramov sliviek má len asi 50 kalórií. Sú preto vynikajúcim prírodným podporným prostriedkom pri redukčných diétach, prečisťujú črevá a úspešne pôsobia proti zápche. Pozoruhodný je obsah  polonenasýtených mastných kyselín v šupke.

Zhrnuté a podčiarknuté: slivky detoxikujú a odvodňujú  organizmus,  podporujú redukciu hmotnosti,  pomáhajú udržiavať pod kontrolou krvný tlak, chránia srdce, dodávajú energiu a predchádzajú únave, udržujú sviežu myseľ, zvyšujú odolnosť proti stresu,  zlepšujú rast vlasov, chránia bunky  pred voľnými radikálmi, spomaľujú starnutie a tvorbu vrások a prospievajú pleti i očiam.

Slivky

Ktoré sú najzdravšie?

Najchutnejšie i najzdravšie sú zrelé plody  z domácich sadov, oberané koncom augusta a v septembri, keď je ich šťavnatá dužina  nabitá na prasknutie sladkou šťavou. Len v takýchto slivkách totižto naplno vyniknú všetky ich zázračné chute a vône a ponúknu nám  najviac  životodarných látok. Z hľadiska zdravia sú mimoriadne prospešné najmä sušené slivky, v ktorých sa všetky živiny nachádzajú  v koncentrovanej  podobe. Zo sliviek  pripravíme výborný lekvár i kompót, vynikajúce ovocné koláče či sladké varené múčniky. Slivky svojou typickou chuťou ozvláštňujú  aj slané, najmä mäsité jedlá. Mimoriadne výživné sú sušené slivky, obsahujúce všetky výživné látky v koncentrovanej podobe. Zopár kúskov tejto zdravej a chutnej maškrty by sme si mali dopriať každý deň, po  celý rok.

Liečivé účinky sliviek

? Zabraňujú ukladaniu tukov

? Pomáhajú pri stavoch úzkosti, depresi a poruchách koncentrácie,

? Zvyšujú odolnosť proti stresu

? Priaznivo ovplyvňujú nervovú činnosť  a mentálnu sviežosť

? Posilňujú srdcovú činnosť

? Podporujú imunitu

? Pomáhajú pri zápche, odvodňujú, prečisťujú črevá

? Napomáhajú pri redukcii hmotnosti

Martina Hanzelová

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach