Oranžová tekvica je symbolom jesene a u nás bola častejšie konzumovaná biela. S prenikaním západnej kultúry sa však čoraz viac aj na našich stoloch udomácňuje tá typický jesenná oranžová – Hokkaido.
Prečo si ju dopriať a nielen na jeseň?
Pomáha tráveniu
Táto tekvica je skvelým zdrojom vlákniny, podporuje pocit plnosti a zdravé trávenie. Upokojuje žalúdok, znižuje riziko obezity, podporuje zdravú hladinu krvného cukru. Z 90 percent obsahuje vodu, čo podporuje zdravé pohyby čriev.
Reguluje krvný tlak
Obsahuje draslík a antioxidanty, ktoré prispievajú dobrému zdraviu srdca a ciev. Semená sú cenným zdrojom dobrých olejov. Vieme, že tekvicový olej z pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku a znižuje ho, ak je už vysoký.
Znižuje riziko rakoviny
Vitamín A, C, železo a ďalšie živiny robia z tekvice prirodzenú ochrankyňu pred rakovinou. Je dokázané, že znižuje riziko rakoviny prostaty, prsníka, hrubého čreva.
Bojuje proti cukrovke
Obsahuje málo kalórií a je skvelou voľbou na obohatenie jedálnička pri cukrovke druhého typu. Fytochemikálie, ktoré obsahujú, totiž dokážu regulovať hladinu cukru v krvi. Pomocníkom je aj vláknina.
Mohlo by vás zaujímať
Zvyšuje imunitu
Vitamín C je skvelý pre imunitný systém, špeciálne v jesennom a zimnom období. Peptidy, ktoré sa nachádzajú v tekvicových semiačkach, majú antimikrobiálne účinky a beta-karotén zvyšuje prirodzené obranné schopnosti buniek.
Podporuje zdravie očí
Je bohatá na karotenoidy, ktoré sa dajú premeniť na vitamín A, dôležitý zdravie pokožky a očí. Karotenoidy, najmä luteín a zeaxantín, sú prospešné v boji proti sivému zákalu.
Mohlo by vás zaujímať
Pomáha spevniť svaly
Je dobrý zdroj draslíka, látky ktorá zlepšuje funkciu svalov. Semená tekvice sú bohatým zdrojom aminokyselín, ktoré vytvárajú svaly a horčík ich pomáha uvoľňovať. Výhoda tekvice z tela: Táto výplňová kvapka vám môže tiež potenciálne pomôcť schudnúť.
Ako ju konzumovať?
Okrem známej polievky alebo pečenej tekvice ju môžeme pridať aj do smoothies, urobiť z nej omáčku na cestoviny, či zmiešať do jogurtu a dochutiť škoricou. Chutný je aj tekvicový chlieb.