Viete, aké sú jedlá na zlepšenie nálady?

Túžite po pohodlí?

Jedlá na zlepšenie nálady, sú pravdepodobne tie isté po celý váš život. Sú to tie tradičné, jednoduché a známe jedlá, ktoré nám pripomínajú pohodlie domova.

Ovocie a nadváha

Zemiaková kaša, fašírky, polievky či vyprážaný rezeň nie sú náročné či neznáme – naopak, sú jednoduché, uspokojujúce a nenáročné na prípravu. Túžba po nich môže prameniť z detstva. Ak nám určité jedlá vždy pomáhali zlepšiť náladu, keď sme sa cítili pod psa, je pravdepodobné, že táto súvislosť medzi jedlom a naším rozpoložením nám vydrží po celý život.

Okrem toho, že sú jedlá pre naše potešenie relatívne jednoduché na prípravu, sú zvyčajne aj jednoduché na konzumáciu. Teplé, lahodné a krémové jedlo nám poskytuje útechu – o to viac, keď ho jeme s lyžičkou príjemnou do úst. Je dosť nepravdepodobné, že má niekto vo svojom zozname jedál pre potešenie napríklad šalát – chrumkavé zelené listy na ostrých hrotoch vidličky sa predsa nemôžu vyrovnať čokoládovému koláču, ktorý jeme hladkou lyžičkou.

V oblasti jedál pre útechu sú žena a muž ako Venuša a Mars. Len málo žien považuje prípravu jedla pre potešenie za niečo upokojujúce, ak je náročné na prípravu. Ženy si zvyčajne vyberajú hotové potraviny, ktoré sú však dôverne známe a jednoduché – ako napríklad zmrzlina, čokoláda či iné sladkosti.

Naopak, muži pre potešenie uprednostňujú jedlá výraznejšej chuti – napríklad obložené chleby či pizzu (aj keď zmrzlina má v ich rebríčku celkom vysokú pozíciu). Jedlá, ktoré si vyžadujú prípravu, im poskytujú aj lepšiu útechu – muži tvrdia, že im takéto jedlá pripomínajú pocit, že ich obdivuje milujúca osoba.

Mnohé na zlepšenie nálady však predstavujú veľký podiel kalórií z vášho denného príjmu. Ak ich konzumujete pričasto, mali by ste porozmýšľať, ako ich odľahčiť. Ak takýmto zásahom nezmeníte príliš jeho pôvodnú chuť a štruktúru, bude pre vás jedlo potešením a zároveň bude primerane zdravé.

Pre milovníkov zmrzliny sú dnes dostupné rôzne ľahšie verzie, napríklad mrazený jogurt s troškou nastrúhanej horkej čokolády. Namiesto obľúbeného koláča si zase môžete dať celozrnné sušienky a čerstvé ovocie.

Cestoviny so syrom, ktoré sa predávajú ako polotovar, môžeme odľahčiť redukovaním množstva masla či syrovej omáčky alebo primiešaním konzervy ochutených pokrájaných paradajok. Pomôcť tiež môže zvýšenie množstva jedla, ktoré obsahuje nízkotučné potraviny. Napríklad, na mrazenú pizzu si pred pečením pridajte nakrájané papriky či cibuľu alebo do sendviča pridajte veľa šalátu, paradajok či uhoriek, aby bol poriadne chrumkavý.

Nakoniec sa však môže stať, že vás uspokoja iba konkrétne potraviny. Niekomu nemusí stačiť hocijaká slepačia polievka – skutočné potešenie mu poskytne iba tá od mamičky. Silné asociácie, ktoré máme spojené so  známymi jedlami, môžu byť príliš silné na to, aby sme ich prelomili či zmenili. Nebolo by však útechou práve to, ak by sa nám podarilo upraviť tieto jedlá na trošku zdravšie?

Autorka: Susan

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach