Zeler – tá zvláštna vec v polievke….

…..čo nikto nemá rád? Omyl, zeler si zaslúži šancu!

Varený, pečený, najlepšie surový!

Je to zelenina, korenie i liek. Jedni ho milujú, druhí jedia z donútenia, ak vôbec. Možno len nepoznáme, čo všetko zeler dokáže a ako nám môže prospieť.

Zeler má v kuchyni naozaj mnohostranné využitie. Používa sa najmä ako korenie – a to čerstvá či sušená nadzemná časť rastliny, repíky a listy. Dodáva nezameniteľnú chuť polievkam, omáčkam, dressingom alebo marinádam na pečenie mäsa.

Zelerovú buľvu poznáme najmä zo zeleninových vývarov, udusenú s inou zeleninou alebo upečenú s mäsom.

Surový zeler má však pre telo najväčší význam, jeho liečivé látky sú tak zachované v plnej hodnote. Môžete si pripraviť šaláty, nátierky alebo zelerovú  šťavu.

Zeler

Vadí vám typická zelerová aróma? Pridajte strúhanú mrkvu.

Obsahuje veľké množstvo éterických olejov, hlavných pôvodcov jeho typickej arómy. Vysoký obsah týchto éterických látok má svoj zmysel pre rastlinu samotnú, slúži totiž ako ochrana pred plesňami a baktériami. Pôsobí ako ochranný štít rastliny, rovnako tak ale môžu ochrániť i naše telo, predovšetkým sliznice. Využíva sa pri liečení nadváhy, artritídy, dny, reumatizmu, depresie, vredov, zápalov pečene, obličiek, močového mechúra, pri alergických prejavoch a vyrážkach a ďalších ochoreniach súvisiacich s prekyslením organizmu.  Zeler sa vďaka vysokému obsahu horčíku počíta tiež medzi rastliny s protirakovinovými účinkami.  V ľudovom liečiteľstve je zeler dokonca považovaný za prostriedok zvyšujúci potenciu.

Zeler

Ak uznávate, že na tejto zelenine predsa len niečo bude, ale zeler vám stále príliš nevonia, skúste do šalátu pridať strúhanú mrkvu. I čerstvá zelerová šťava – bohatá na spomínané éterické dezinfekčné látky, vitamíny a minerály, ktoré posilňujú našu imunitu –  chutí lepšie po primiešaní mrkvovej šťavy a pár kvapiek citrónu.

Do zelerovania.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach