Bylinky sú IN !

Bylinky sú trend, ktorý sa opakovane vracia nielen do našej kuchyne, ale aj od kozmetiky či dekóru. Ich čaro poznali už naše staré mamy a využívame ich dodnes, či už v  novších „extravagantných“ kombináciách, alebo klasiku, 100% bylinky jedného druhu. Viete kedy bylinky rastú, ako ich zbierať a spracovať?

bylinky, caj bylinkovyBylinkový kalendár
Kedy je ten pravý čas zbierať tieto „zázračné“ rastlinky? Bylinkám praje jar a leto. Aktuálne máme sezónu medvedieho cesnaku. Nájdete ho najmä vo vlhkých listnatých lesoch alebo na brehoch riek. Má množstvo ochranných látok, ktoré nestráca ani varením. Sušiť sa ho vôbec neodporúča, pretože práve sušenie ho zbavujú všetkých vitamínov. Bylinky sa najviac oplatí trhať pred obedom, keď opadla rosa. Vo vlhkom počasí sa zber bylín neodporúča, rastlinky môže znehodnotiť pleseň. Voňavé úlovky ukladajte do košíka, plátennej tašky alebo šatky, v ktorých môže cirkulovať vzduch. Bylinky sa nesmú zapariť, ak sa tak stane môžete ich rovno vyhodiť. Kvalitu bylinky by ste mali posudzovať prísne. Nikdy nezbierajte poškodené, fľakaté a obhryzené exempláre.

bylinky, harmancek

Sušiť alebo nesušiť? To je otázka!
Sú bylinky, ktoré radi konzumujeme čerstvé aj sušené, pretože sušením si udržia arómu, chuť, aj účinky. Aj za predpokladu, že ste v lete nezbierali rastlinky na rozkvitnutých lúkach alebo v záhradke, môžete si teraz dopriať šálku voňavého bylinkového čaju. Najpopulárnejšie sušené bylinky na prípravu sú mäta, medovka, materina dúška, lipa či harmanček. Ak sa rozhodnete kúpiť si v obchode bylinkový čaj, rozhodne siahnite po 100 %-tných čajoch, kde obsah vrecúška skutočne napĺňa len sušená bylinka.

bylinky, lipa

Kde bylinky uskladniť?
Vyberte si suché a vetrané miesto, môže to byť aj vaša obývačka alebo povala. Ak sa rozhodnete sušiť bylinky ich vonku, môžete to robiť za pekného počasia, ale rastlinky by nemali byť na priamom slnku. Uprednostnite tieň, aby vám pôsobením ostrého slnka nesčerneli. Najčastejšia chyba začínajúcich bylinkárov je umývanie čerstvo nazbieraných byliniek pod tečúcou vodou. Radšej pri zbieraní dbajte na prostredie a kvalitu rastliny. Nikdy ich nezbierajte pri frekventovanej ceste alebo v okolí tovární. Celé rastlinky sa sušia zviazané do menších zväzkov. Listy, kvety a korene rozložené v tenučkej vrstve na suchej, čistej ploche, ktorou môže byť plachta alebo sušiak na huby. Nezabudnite bylinky otáčať, aby sa vysušili z obidvoch strán. Už vysušené bylinky by sa mali aj správne skladovať. Vložte ich do vzduchotesnej, najlepšie sklenenej, uzatvárateľnej nádoby a nechajte ich v tmavej miestnosti. Nazbierané bylinky sa ste mali spotrebovať najneskôr do roka po ich vysušení.

Iveta Fuzakova

Zdroj: Saga

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach