Spracované mäso je karcinogénne!

Netušíte, čo všetko môže spôsobiť rakovinu! Možno aj váš obed, či večera!
Viete o tom, že spracované mäso je rovnako veľká hrozba rakoviny ako cigarety, solárko, či azbest?! Experti Svetovej zdravotníckej organizácie pripravili najnovší zoznam rakovinotvorných látok. Verte tomu, že mnohé z nich vyzerajú nevinne a často s nimi prichádzate do styku! Ktoré to sú?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pred pár dňami pridala na zoznam nebezpečných jedál, spôsobujúcich rakovinu spracované mäso – slaninu, hamburgery a klobásy. Podľa odborníkov predstavujú rovnakú hrozbu ako cigarety.  Ako karcinogénne sú klasifikované aj salámy, údené šunky, paštéty, párky – majú miesto hneď vedľa arzénu a azbestu, pokiaľ ide o riziko vzniku rakoviny.  Už len 50 g spracovaného mäsa denne zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva takmer o pätinu.

masoNebezpečné je aj červené
Dvadsaťdva expertov Medzinárodnej agentúry WHO pre výskum rakoviny z desiatich krajín sveta prijalo po preskúmaní viac ako 800 štúdií tiež rozhodnutie, že červené mäso patrí medzi potenciálne karcinogény. Na druhej strane práve tento druh mäsa poskytuje isté nutričné výhody – má vysoký obsah bielkovín, železa, vitamínu B12, ktoré bránia únave a infekciám. Okrem rakoviny hrubého čreva môže spôsobiť rakovinu pankreasu a prostaty.

Čo znamená spracované mäso?
Odborníci odkazujú verejnosti,  aby sa vyhla spracovanému mäsu a namiesto takéhoto obeda si máme dopriať fazuľový šalát bohatý na bielkoviny a mnoho iných živín. K takzvanému spracovanému mäsu patria všetky druhy mäsa, ktoré sú upravované údením, mletím za použití soli a chemických prísad. konzervovaním. Látky, ktoré sú pridané počas spracovania môžu spôsobiť rakovinu. Často sú to konzervačné látky  – dusitany a dusičnany, ale úplne stačí aj veľké množstvo soli.

Štyri porcie týždenne – o 40 percent vyššie riziko!
„Môže sa zdať, že zistené riziko nie je veľmi výrazné, a u mnohých, ktorí jedia spracované mäso sa rakovina prejaviť nemusí. Avšak toto riziko rastie s množstvom spotrebovaného mäsa,“ tvrdí Kurt Straif z protirakovinového programu. Konzumácia už štyroch porcií priemyselne spracovaného mäsa za týždeň zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o 40 %. Tieto zistenia nemajú za cieľ vyvolať medzi ľuďmi paniku ani poplach, ale majú viesť k zníženiu spotreby a obmedzeniu príjmu spracovaného a červeného mäsa.

Rebríček rakovinotvorných škodlivín
Medzinárodná agentúra WHO pre výskum rakoviny odhalila nový zoznam 116 vecí, ktoré spôsobujú rakovinu a nachádzajú sa v najnebezpečnejšej skupine rakovinotvorných látok, výrobkov, procesov, aktivít. Tu sú niektoré z menej známych – cigaretový dym, slnenie, solárium, alkohol, azbest, výfukové plyny vynechávame:

* výroba hliníka
* arzén v pitnej vode
* výroba a oprava obuvi
* kominárstvo
* splyňovanie uhlia
* uhoľno-dechtová destilácia
* výroba koksu ako paliva
* stolárstvo, výroba nábytku – pozor z nábytku sa škodlivé chemikálie uvoľňujú dlhodobo
* ožiarenie radónom, ťažba hematitu
* výroba železa a ocele
* výroba izopropanolu
* výroba purpurového farbiva
* maliarské práce
* dlažby a zastrešovanie – uhoľný decht
* gumárenský priemysel
* práca so silnými anorganickými kyselinami – kyselina sírová
* aflatoxíny nachádzajúce sa v niektorých potravinách
* alkoholické nápoje
* vnútorné emisie zo spaľovania uhlia v domácnostiach
* minerálne oleje
* fenacetín, liek na zníženie horúčky a zmiernenie bolesti
* rastliny obsahujúce kyselinu aristolochínovú – používa sa v čínskej medicíne
* plychlyorované bifenoly (PCB), kedysi široko používané v elektrických zariadeniach, zakázané v mnohých krajinách v roku 1970
* solené ryby na čínsky spôsob
* prach z dreva
* spracované mäso
* acetaldehyd
* azbest
* benzén
* estrogény, nesteroidné
* estrogény, steroidné
* estrogénová terapia po menopauze
* etanol v alkoholických nápojoch
* formaldehyd
* helicobacter pylori
* hepatitída typu B
* vírus hepatitídy typu C
* HIV

-sz-

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach