Zázvor lieči mnohé choroby, dodáva nezameniteľnú chuť jedlám a je vraj aj afrodiziakum!
Korenisto-štipľavá chuť zázvoru je základnou ingredienciou najmä čínskej a ázijskej kuchyne. V Číne ho používali už niekoľko storočí pred naším letopočtom a spomína ho vo svojich zápiskoch aj slávny cestovateľ Marco Polo.
Odkiaľ pochádza?
Zázvor má svoj domov v juhovýchodnej Ázii, Číne a západnej Indii, oddávna ho pestujú aj v krajinách s tropickou klímou v južnej Ázii, južnej Amerike a západnej Afrike. V Európe je známy už dvetisíc rokov. Ako korenina sa využíva koreň tejto až dvojmetrovej trstinovej tropickej rastliny. Chuť a vôňu mu dodávajú éterické oleje a chemická látka zingerol. Obľúbený a uznávaný je nielen pre svoju charakteristickú chuť, ale rovnako aj pre svoje liečivé vlastnosti. V staroveku ho nazývali „panacea“, liek na všetky choroby.
Pomohol vraj aj Kleopatre…
Kleopatre sa podľa legendy podarilo očariť a získať rímskeho vojvodcu Marka Antonia práve vďaka nápoju zo zázvoru a muškátového orieška. V antickom Grécku odporúčal slávny lekár Dioskuridos vo svojom spise o liekoch zázvor ako prostriedok proti otravám. V stredoveku ho považovali za účinné afrodiziakum a prostriedok na dlhovekosť. V tomto období patril k najdrahším a najvzácnejším artiklom v obchodovaní s koreninami.
Po stáročia sa využíva v prírodnej liečbe najmä vo východnej, indickej a ázijskej medicíne. Už jeden gram, teda asi pol lyžičky sušeného zázvoru, alebo malý kúsok čerstvého či zaváraného koreňa, pomáha pri cestovnej nevoľnosti a zabráni rannému tehotenskému zvracaniu. Ak sa zoberie včas, ešte pre prvými príznakmi, je rovnako účinný ako bežné lieky z lekárne, no bez škodlivých vedľajších účinkov.
Korenie či, liek?
Silice zázvoru podporujú trávenie a odstraňuje z tela jedovaté látky, stimulujú tvorbu žlče a tráviacich štiav, neutralizuje kyseliny. Zázvor zmieňuje horúčku, pomáha pri tráviacich problémoch, kolike a plynatosti. V ajurvédskej medicíne sa po stáročia využíval aj pri liečbe zápalov, reumatizmu a artritídy. Vedecké výskumy koncom minulého storočia skutočne dokázali schopnosť zázvoru zabrániť tvorbe zápalov, zmierňovať reumatické bolesti a opuchy pri artritíde. Tento zázračný koreň riedi krv, a tak zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a upchatiu ciev, čo môže viesť ku vzniku náhlej mozgovej príhody a infarktu. Zlepšuje tiež prívod krvi a okysličovanie mozgu a pľúc . Podporuje tak aj mozgovú činnosť, zlepšuje zmyslové funkcie, schopnosť vnímania a pamäť. Najmä pre svoje otepľujúce účinky je vynikajúcim pomocníkom pri prechladnutí, nádche a kašli. Zázvorový čaj lieči zapálené a bolestivé hrdlo, zápal priedušiek i pľúc, odstraňuje hlien, urýchľuje vykašliavanie a uvoľňuje dýchacie cesty. Podľa nedávnych výskumov má dokázateľne podporný účinok aj pri prevencii a spomaľovaní rastu rakovinových buniek, najmä rakoviny vaječníkov. Zabraňuje vzniku a rastu nádorov, spomaľuje tvorbu metastáz. Nuž a v neposlednom rade podľa ajurvédy zvyšuje u mužov libido a zlepšuje schopnosť sexuálnej aktivity.
V Indii sa zázvor považuje za koreninu na všetky choroby a zázvorový čaj je pre jogínov nenahraditeľný prostriedok na povzbudenie pri vyčerpaní a depresii, zvyšuje vraj vieru v seba a svoje sily. Tibetská medicína odporúča pravidelné pitie zázvorového čaju najmä v chladnom ročnom období. Podľa nej zázvor udržuje rovnováhu energií v organizme, účinne lieči ochorenia z prechladnutia, upevňuje imunitný systém a zbavuje ľudí fyzickej i duševnej únavy. Tibetskí mudrci a lekári už stáročia predpisujú po každom jedle zázvorový čaj ľuďom s pomalším metabolizmom, ktorí potrebujú schudnúť.
Nákup, skladovanie a použitie
Kupujeme čerstvý zázvorr s lesklou a pevnou šupkou, bez znakov vysušenia a povädnutia. Skladujeme ho zabalený v chladničke aj niekoľko týždňov. Môžeme ho aj zamraziť, prípadne zavariť v sirupe alebo v octe. Sušený zázvor si chuť a vôňu najlepšie zachová vo vzduchotesne uzavretej nádobe na tmavom a chladnom mieste.
Zázvor sa využíva vo viacerých formách. Najaromatickejší je čerstvý koreň, nakrájaný na plátky, alebo strúhaný. Používa sa aj sušený, mletý, alebo kandizovaný zázvor, nakladaný v octovom náleve alebo na sladko v cukrovom sirupe. Mletý koreň zázvoru je súčasťou viacerých známych ázijských koreninových zmesí, napríklad karí a garam masala. V ázijských jedlách sa zázvor pridáva najmä do rybích, hydinových a zeleninových jedál, korenia sa ním pečené i dusené mäsá, je súčasťou rozličných marinád. Tenučké plátky zázvoru tvoria neodmysliteľnú prílohu japonského suši. Mletý zázvor má jemnejšiu chuť a najmä v európskych krajinách sa používa na ochutenie sladkých jedál, koláčov, dezertov, nákypov či ovocných šalátov.
Zázvorový čaj
Sila čaju závisí od množstva koreňa a dĺžky lúhovania. Zvyčajne sa odporúča jedna čajová lyžička (asi 10 g) zázvoru na hrnček vriacej vody. Zázvor ošúpeme a narežeme na jemné kúsky, alebo nastrúhame. Niektoré recepty odporúčajú zaliať takto pripravený zázvor vriacou vodou a nechať lúhovať najprv desať minút, potom pridať mätu alebo inú liečivú rastlinu (medovku, sladké drievko), opäť lúhovať ďalších desať minút a nakoniec primiešať citrónovú šťavu a med. Nemali by sa piť viac ako štyri šálky denne.
– Podporuje tvorbu žlče a žalúdočných štiav, je účinným prostriedkom pri tráviacich problémoch, kolike a plynatosti
– Pôsobí pri nevoľnosti z cestovania a ranných tehotenských nevoľnostiach
– Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, je prevenciou proti infarktu a mozgovej mŕtvici
– Zahrieva, napomáha pri prechladnutí a respiračných ochoreniach, odstraňuje hlien a uvoľňuje dýchacie cesty
– Lieči zápaly a opuchy, zmierňuje reumatické bolesti a prejavy artritídy
– Stimuluje krvný obeh, zlepšuje okysličenie mozgu
– Zlepšuje imunitu, napomáha pri vyčerpaní a depresii
Martina Hanzelová