Cesnaková pomazánka s tymianom a brusnicami je vynikajúcou kombináciou chutí, ktorá môže byť skvelým predjedlom alebo snackom na rôzne príležitosti. Táto pomazánka spája výraznú chuť cesnaku, aromatický tymian a sladko-kyslé brusnice.
Cesnaková pomazánka s tymianom a brusnicami – suroviny:
- 200 g krémového syra (napr. Philadelphia)
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 1-2 lyžičky čerstvého tymianu (môže byť aj sušený, ale čerstvý je lepší)
- 50 g sušených brusníc
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 lyžice olivového oleja (voliteľné)
- Chlieb, krekry alebo zeleninové paličky na podávanie
Postup:
Cesnak ošúpte a pretlačte cez lis na cesnak alebo jemne nasekajte. Sušené brusnice jemne nasekajte na menšie kúsky. Tymian opláchnite a nasekajte (ak používate čerstvý). V miske zmiešajte krémový syr s pretlačeným cesnakom. Pridajte nasekané brusnice a tymian. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
Ak chcete jemnejšiu konzistenciu a mierne tekutejšiu pomazánku, môžete pridať 1-2 lyžice olivového oleja a dobre premiešať. Pomazánku nechajte chvíľu odstáť v chladničke, aby sa chute prepojili (najlepšie aspoň 30 minút). Podávajte s čerstvým chlebom, krekrami alebo zeleninovými paličkami.
Mohlo by vás zaujímať
Tipy:
- Prispôsobenie chutí: Ak máte radi výraznejšiu chuť cesnaku, môžete pridať viac cesnaku. Naopak, ak preferujete jemnejšiu chuť, použite menej cesnaku.
- Alternatívy syra: Namiesto krémového syra môžete použiť aj ricottu alebo mascarpone.
- Ďalšie bylinky: Môžete pridať aj iné bylinky, ako napríklad rozmarín alebo oregano.
- Čerstvé brusnice: Ak máte k dispozícii čerstvé brusnice, môžete ich jemne nasekať a použiť namiesto sušených, avšak chuť bude menej sladká a viac kyslá.
Táto cesnaková pomazánka s tymianom a brusnicami je jednoduchá na prípravu, ale plná výrazných chutí, ktoré určite potešia vaše chuťové poháriky. Prajem dobrú chuť!