Marinované huby
Bez lepku, Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Prívarky, Vegetariáni

Marinované huby shimeji a opečené tofu

U nás nevídaný, ale v Japonsku klasický vegetariánsky recept ma hneď na prvý raz očaril. Po prvom súste som vedel, že sa v mojej kuchyni toto jedlo udomácni. 🙂 Huby shimeji dostať u nás v bežných obchodoch zriedkavo, ale v špecializovaných obchodoch to nie je problém. V tomto recepte sa dajú nahradiť aj hubami enoki, […]

Shole zard
Ajurveda, Bez lepku, Iné dezerty, Korenie pre varenie, Nepečené, Vegetariáni

Shole zard

Suroviny na Shole zard: 2 šálky ryže (najlepšie drobnozrnná alebo stredne veľké zrná), približne 8 šálok vody, 4 šálky cukru, 1 čajová lyžička šafranu, 1/2 šálky roztopeného masla, 1/4 šálky ružovej vody, škorica, 1/4 šálky lúpaných mandlí, vylúpané a nasekané pistáciové oriešky. Postup: Ryžu niekoľkokrát premyjeme, dáme ju do hrnca, zalejeme ôsmimi šálkami vody a […]

Jedlá bez mäsa, Korenie pre varenie, Vegetariáni

Fašírky z červenej repy

Suroviny na fašírky z červenej repy (rozpočet pre 4 osoby):  0,5 kg surovej červenej repy, 125 g cíceru (v suchom stave), 125 g ovsených vločiek, hladká múka, 1 PL ľanoných semienok, 35 g slnečnicových semienok, 1 cibuľa ( sušená cibuľa ), 2-3 strúčiky cesnaku ( sušený cesnak ), soľ, mleté čierne korenie, trocha rasce, 1/2 […]

Falafel
Bez lepku, Chuťovky, Jedlá bez mäsa, Korenie pre varenie, Vegetariáni

Falafel

Falafel sú vyprážané guľôčky z rozomletého cíceru, bôbu alebo oboch. Falafel je tradičné arabské jedlo, tradične podávané v pite, ktorá slúži ako vrecúško, alebo zabalené v placke. Ku falafelovým guľôčkam sa pridávajú šaláty, zaváraná zelenina, štipľavá omáčka a sú pokvapkané omáčkou na spôsob tahini. Falafelové guľôčky sa môžu jesť aj samotné alebo ako časť meze. Suroviny na falafel ( rozpočet asi na […]

Perníková granola s brusnicami
Iné dezerty, Korenie pre varenie, Múčne jedlá, Vegetariáni

Perníková granola s brusnicami

Suroviny na  perníkovú granolu: 90 g  medu, 4 PL rastlinného oleja, 1–1,5 ČL perníkového korenia (podľa chuti), 300 g ovsených vločiek, 50 g tekvicových jadierok, 150 g orechov podľa chuti (mandle, kešu, lieskovce…), hrsť mandľových lupienkuov, hrsť sušených brusníc Postup: Rúru predhrejte na 150°C. Vo väčšej miske zmiešajte med, olej a perníkové korenie. Pridajte vločky, […]

RAW - Avokádová nátierka s cuketou
Dipy, Korenie pre varenie, Nátierky, RAW recepty, Vegetariáni

RAW – Avokádová nátierka s cuketou

Suroviny na RAW – avokádovú nátierku s cuketou: 1/2 väčšej alebo 1 menšia cuketa, 1 avokádo, 100 g sušených paradajok, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, šťava z 1 citróna, drvené chilli papričky. Postup: Cuketu, avokádo a paradajky pokrájame na drobné kúsky, zmiešame dokopy, pridáme soľ, mleté čierne korenie, dochutíme šťavou z citróna. Zmes dáme […]

Pšenová kaša s prekvapením
Bez lepku, Iné dezerty, Jedlá bez mäsa, Korenie pre varenie, Vegetariáni

Pšenová kaša s prekvapením

Suroviny na pšenovú kašu s prekvapením: 60 g pšena, 200 ml mandľového mlieka, 1 PL medu, 1 banán, 3 štvorčeky horkej čokolády, oriešky, vanilka, kokosový olej, škorica, štipka mletej škorice, štipka mletého klinčeka, štipka mletej citrónovej kôry Postup: Mlieko spolu s medom dáme zovrieť, pridáme pšeno a uvaríme ho do mäkka. Do misky dáme na kolieska nakrájaný […]

Jacmenny solet
Jedlá bez mäsa, Korenie pre varenie, Prílohy, Prívarky, Vegetariáni

Jačmenný šolet s tempeh a kapustou

Suroviny na jačmenný šolet s tempeh a kapustou: 400 g tempeh – sojové fermentované bôby, 1 čínska kapusta, biela drobná fazuľa namočiť na 12 hodín a uvariť s bobkovým listom, 600 g jačmenné krúpy – uvariť vo vode, olivový olej, bobkový list, mletá červená paprika a troška chilli, kurkuma mletá,  majoránka sušená alebo čerstvá, soľ, mleté čierne korenie […]

Mandľové cookies
Bez lepku, Koláče, Vegetariáni, Vianočné pečenie

Mandľové cookies

Suroviny na mandľové cookies ( cca 25 ks ): 113 g bezlepkového masla izbovej teploty, 100 g kokosového cukru, 1 vajíčko,  1 ČL vanilkového extraktu, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 40 g raw kakaa. 240 g mandľovej múky, 1-2 balenia kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa Postup: V miske zmiešame sypké suroviny – […]

Tofu s mangoldom a ovsom
Jedlá bez mäsa, Korenie pre varenie, Vegetariáni

Tofu s mangoldom a ovsom

Suroviny na tofu s mangoldom a ovsom: 300 g zŕn ovsa alebo jačmeňa (nahé, lúpané zrná), 200 g bieleho tofu (alebo tempeh) , 1/4 malej lyžičky kurkumy, trochu drvenej rasce a mletého čierneho korenia, trochu koriandru, olivový olej na panvicu, 200 g listov mangoldu, prípadne aj 200 g listov špenátu, citrónová šťava z 1/2 citróna, […]

womangalérie VŠETKY