Ovocný chlieb
Vianoce, Vianočné pečenie

Ovocný chlieb s figami

Energetická hodnota jednej porcie: 250 kcal, 1050 kJ Suroviny (rozpočet na 2 koláče po 10 porciách): 35 dkg sušených hrušiek, 15 dkg sušených fíg, 10dkg sušených sliviek, 1/8l mlieka, 2dkg droždia, ¼ kg hladkej múky, 8 dkg kryštálového cukru, 1čl škorice, na hrot noža pomletých klinčekov, citrónová kôra, 6 dkg posekaných mandlí, 8 dkg celých […]

Strojčekové sušienky s krémovým práškom
Vianoce, Vianočné pečenie

Strojčekové sušienky s krémovým práškom

Suroviny: 300 g polohrubej múky, 200 g Korunného práškového cukru, 150 g masla alebo margarínu, 5 krémových práškov (výborné sú vanilkové, banánové, ananásové), 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 vajíčka Postup: Zo surovín zamiesime cesto, ktoré dáme do chladu odležať. Potom cesto vkladáme do mlynčeka na mäso, na ktorý sme pripevnili ozdobnú kovovú vzorku. Melieme, […]

vanilkove rozky
Vianoce, Vianočné pečenie

Kvetkine vanilkové rožky

Suroviny: 200 g hladkej múky, 140 g tuku (hera, palmarin), 70 g mletých vlašských orechov, 70 g práškového cukru, 1 balík vanilkový cukor Na obalenie: 100 – 150g práškový cukor a 1ks vanilkový cukor Postup: Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vanilkový cukor, múku, vypracujeme hladké cesto, do ktorého potom opatrne zapracujeme mleté orechy. Cesto necháme […]

Aktuálne, Vianoce

Záhadná hviezda

Vianoce, najkrajšie a najobľúbenejšie sviatky sú zrejme aj najslávnejšou narodeninovou oslavou. Podľa kresťanskej tradície sa totiž práve na Štedrý deň narodil Ježiš Kristus. Viem však, kedy sa presne narodil a koľké Kristove narodeniny si pripomenieme v tomto roku? Každý asi pozná dojemný príbeh o svätom dieťati narodenom v biednej betlehemskej maštaľke a o žiarivej kométe […]

Tradície Štedrého večera
Aktuálne, Vianoce

Tradície Štedrého večera

K Štedrému večeru sa viaže veľa tradičných zvykov Nielen každý región, obec ale aj každá rodina si odovzdáva  z pokolenia na pokolenie svoje vlastné  vianočné rituály. Štedrovečerné postenie K veľmi rozšíreným zvykom  patrí štedrovečerné postenie. Vyvrcholilo ním štvortýždňové adventné pôstne obdobie, keď sa jedávali len jednoduché bezmäsité jedlá väčšinou zo strukovín, zemiakov a kapusty. Dodnes sa v katolíckych rodinách po […]

Vianočné pečenie
Nepečené, Vianoce, Vianočné pečenie

Jablkové guľôčky s polevou

Suroviny: 250 g hned0ho cukru, 1/5 l vody, 500 g  jabĺk, 2 citróny, 50 g sekaných lúpaných mandlí, svetlú polevu z mliečnej čokolády, 50 g pekných vlašských orechov Postup: Cukor pokropíme vodou a zvaríme ho na niť. Potom pridáme na plátky nakrájané jablká a uvaríme ich na hustú kašu. Pridáme šťavu z citrónov, prevaríme a prisypeme […]

Aktuálne, Vianoce

Vytvorte vianočnú atmosféru!

Už sme si snáď všetci zvykli na to, že v obchodoch a supermarketoch nás lákajú na vianočné „vymetanie peňaženiek“ čoraz skôr. Bežne potrebný tovar sa premiesti a do popredia sa dostane množstvo viac, či menej potrebných vecí, ktoré by boli vhodné ako darček pod stromček. Samozrejme nechýba veľkolepá vianočná výzdoba, vianočné koledy, ponuka vianočných ozdôb, […]

Škoricové slimáčiky
Koláče, Vianoce, Vianočné pečenie

Škoricové slimáčiky

Suroviny: 150 g hladkej múky, prášok do pečiva, 50 g Korunného práškového cukru, škoricový cukor, vanilkový cukor, 60 g masla, štipku soli, 7 pol. lyžíc smotany na šľahanie Na potretie: trochu rozpusteného masla Na posypanie: cukor škoricový Postup: Múku zmiešame s kypriacim práškom a preosejeme do misy. Pridáme cukor, maslo, soľ a smotanu a vypracujeme […]

Vianočné pečenie
Koláče, Vianoce, Vianočné pečenie

Alžbetine bavorské perníčky

Suroviny: 5 vajec, 500 g kryštálového cukru, 2 lyžičky škorice, ¾ lyžičky klinčekov, kardamon na špičku noža, šťavu z ½ citróna, 100 g kandizovaného citróna alebo citrónovej kôry, 500 g neolúpaných mandlí (alebo 250 g neolúpaných mandlí a 250 g vlašských orechov), čokoládovú alebo punčovú polevu Postup: Vajcia vyšľaháme do peny s cukrom, najlepšie elektrickým […]

Škoricové hviezdičky
Koláče, Vianoce, Vianočné pečenie

Škoricové hviezdičky

Suroviny: 380 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžičku škorice, 250 g masla, 1 vajce, lekvár na zliepanie, 1 škoricový cukor na posypanie, vajíčko na potieranie Postup: Z hladkej múky, cukru, vanilkového cukru, škorice, masla a vajíčka urobte hladké cesto a vyvaľkajte ho na hrúbku asi 3-4 mm. Vykrajujte hviezdičky […]

womangalérie VŠETKY