Jemné maslové kysnuté cesto obohatené o poriadnu dávku sušeného a kandizovaného ovocia… a nechýbajú ani chrumkavé oriešky. Vianočná štóla, ktorá pochádza z Nemecka a patrí na vianočný stôl.
Suroviny na Mini-štóly:
Na cesto: 250 g hladkej múky, 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli, 75 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru, 100 g kandizovanej citrónovej kôry, 50 g hrozienok, 50 g mletých mandlí, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 vajce, 1 PL Rumovej arómy
Na posypanie: 50 g práškového cukru
Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame v miske múku, kypriaci prášok, soľ, cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru, hrozienka a mandle. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, arómu a všetko spracujeme ručne na doske do hladka. Z cesta vytvarujeme na jemne pomúčenej pracovnej doske valčeky s priemerom asi 1 cm a nakrájame ich na kúsky dlhé asi 4 cm. Vždy dva kúsky položíme vedľa seba, do stredu priložíme tretí kúsok a ľahko pritlačíme do tvaru štóly. Mini–štóly uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180°C
- Teplovzdušná rúra: 160°C
- Plynová rúra: stupeň 2-3
- Doba pečenia: asi 12 minút
- Počet kusov: 2 plechy
- Doba prípravy: asi 20 minút
Mohlo by vás zaujímať
Vychladnuté mini-štóly posypeme práškovým cukrom