PPolievka z oranžovej šošovice
Polievky

Polievka z oranžovej šošovice

Táto polievka sa výborne hodí do tohoto obdobia, kedy nie je k dispozícií veľa čerstvej zeleniny ani byliniek. Strukoviny nič nepokazia, nielen zasýtia, ale aj poriadne zahrejú. Šošovica obsahuje trikrát viac vápnika než obilniny a sedemkrát viac železa ako špenát.  Zo všetkých strukovín je najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. Má v sebe veľa železa. […]

Polievky

Cesnaková mliečna polievka

Suroviny: 6 strúčikov cesnaku, 6 stredne veľkých zemiakov, 1 polievková lyžica masla, 1 polievková lyžica Vegety, 1 polievková lyžica detskej krupice, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate, 1 čajová lyžička rasce, 1 liter mlieka Postup: Na masle opečieme posekaný cesnak spolu s na kocky pokrájanými zemiakmi. Posypeme krupicou a zalejeme mliekom. Dobre premiešame. Varíme na miernom plameni […]

Polievky

Polievka Tom Yum

Suroviny ( rozpočet pre 2 osoby ): 600 ml vody, 200 g húb (shitake, ale môžu byť aj šampiňóny, 6 tigrích kreviet, kokosové mlieko, 2/3 limetky, 2 kafírové listy, citrónová tráva, 2-3 lyžice rybacej šťavy, 2 menšie chilli papričky, hrsť koriandru, Tom yum pasta, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie Postup: Citrónovú trávu roztlačte plochou stranou noža, aby uvoľnila štavu a arómu a nakrájajte na cca 5cm hrubé stonky. Zalejte ju v hrnci vriacou vodou a varte 5 minút.  Do hrnca pridajte šampiňóny, kafírové listy, rybaciu šťavu, tom yam pastu, roztlačený cesnak a chili papričky (narežte ich pozdĺžne na polky a odstráňte jadierka)  a varte cca 10 […]

Môj život bez lepku
Bez lepku, Polievky

Vidiecka polievka

„Výživná polievka pre chladné a daždivé zimné dni!“ Suroviny (4 porcie): 120 g Anellini Schär, 2 PL olivového oleja, 2 l zeleninového vývaru, 300 g konzervovanej fazule, 1-2 mrkvy, stopkatý zeler, 1 cuketa, ½ cibule, 1 pór, 1 zemiak, 3 PL paradajkového pretlaku, štipka majoránu, 2 lístky bazalky, soľ a čierne korenie Postup: Najemno nasekáme […]

Môj život bez lepku
Polievky, Vegetariáni

Cícerová polievka s cestovinami

„Lahodný zeleninový vývar s cícerom a cestovinami“. Suroviny (4 porcie): 400 g Capelli d’Angelo Schär, 1 malý kel, 200 g sušený cícer alebo 250 g konzervovaného cíceru, stonkový zeler, 1 malá mrkva, 1 zemiak, 1 paradajka, 1 malá cibuľa, 100 ml bieleho vína, ½ l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, soľ a čierne korenie, 3 […]

Loštická cesnačka
Kulinárium, Polievky

Loštická cesnačka

Suroviny: 3 cibule, 3 väčšie zemiaky, 1 hlavička cesnaku, 300 g Olomouckých tvarůžkov 150 g slaniny, soľ, korenie, majoránka, 1,5 l vody   Postup: Na slanine opečieme na plátky nakrájanú cibuľu, zalejeme ju vodou, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, rascu, soľ a uvaríme domäkka. Ochutíme korením, majoránkou a cesnakom, rozdelíme do misiek, do jednotlivých porcií […]

Rýchla cesnaková polievka
Polievky

Rýchla cesnaková polievka

Suroviny:  10 ks zemiakov, 1,5 l vody, soľ, 1 PL bravčovej masti, 1 ČL červenej mletej papriky, 1 ČL majoránky, vegeta, cesnak podľa chuti Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na drobné kúsky a dáme variť do osolenej vody. Bravčovú masť, mletú papriku, pretlačený cesnak (veľa cesnaku) a môže byť aj trocha vegety premiešame a vložíme do […]

Tafelspitz
Hovädzie, Polievky

Tafelspitz à la Flamender

Vedeli ste, že korene tohoto jedla siahajú do obdobia Rakúsko-Uhorska? Preslávil ju cisár František Jozef I., ktorý ju označil za svoje obľúbené jedlo. Aj vďaka nemu si Tafelspitz zamilovali celé generácie priaznivcov poctivých mäsitých jedál. V súčasnosti je považovaný za rakúsku národnú špecialitu. Pravý Tafelspitz sa pripravuje z hovädzej kvetovej špičky Tento sval nie je príliš […]

Bez lepku, Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Omáčky, Polievky, Prívarky, Vegetariáni

Fazuľa s paradajkami a syrom

Energetická hodnota jednej porcie: 430 kcal Suroviny (rozpočet pre 4 porcie): 2 konzervy bielej fazule, 2 cibule, 1 kg paradajok, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička oregána, 1 lyžička tymiánu, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, trocha mletého čierneho korenia, 2 bobkové listy, 3 lyžičky posekanej petržlenovej vňate, 120 g parmezánu Postup: Fazuľu prepláchneme a necháme […]

sosovicova polievka
Polievky

Šošovicová polievka

Suroviny:                 500 g šošovice, 150 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1/2 ČL soli, 200 g sekaných, konzervovaných paradajok, 15 g petržlenovej vňate, 4 PL olivového oleja, 1/2 l horúcej vody Postup: Cibuľu a cesnak očistíme, pokrájame na drobno a opečieme do sklovita na […]

womangalérie VŠETKY