Suroviny na špargľový krém z bielej špargle ( rozpočet na 10 porcií ):
700 g bielej špargle, 80 g cibule , 150 ml oleja, 300 ml smotany na varenie, 4 g kurkuma, 1 g muškátového orieška, 2 g soľ, čierne korenie z mlynčeka, prebytok varená ryža, alebo zemiaky na zahustenie, 35 g masla, petržlenová vňať, alebo žerucha na dekoráciu, 25 ml limetkovej šťavy
Postup:
Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji. Pridáme očistenú špargľu, pričom šupy vyvaríme a použijeme do polievky. Očistenú špargľu si môžeme rozdeliť tak, že špičky použijeme do iných jedál, napr. šalátov, kde nám vyniknú na dekoráciu. Zostatok špargle pokrájame na menšie kúsky a pridáme na cibuľový základ. Zalejeme vývarom zo šupiek špargle, osolíme a varíme do mäkka.
Mohlo by vás zaujímať
Uvarenú špargľu rozmixujeme spoločne s prebytkom varených zemiakov alebo ryže na hladké pyré. Nič sa nestane, ak štruktúra nebude úplne hladká. Polievku zjemníme smotanou, maslom, dochutíme limetkovou šťavou a soľou. Môžeme ozvláštniť kurkumovým olejom, ktorý si vyrobíme zmiešaním oleja s kurkumou pričom olej zohrejeme max. na 70°C. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať alebo žeruchu. Špargľový krém z bielej špargle podávame.
Zdroj: tesco