Zapekaná zelenina s fetou
Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Prílohy, Vegetariáni

Zapekaná zelenina s fetou

Suroviny: 1 cukina, 1 baklažán, 3 papriky, 6 ks paradajok, 500 g feta syra, soľ, 250 ml smotany na varenie, olivový olej Postup: Cukinu a baklažán, umyjeme a pokrájame na kocky aj so šupou. Očistíme a umyjeme papriku, ktorú tiež pokrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a zeleninu prudko opečieme.  Opekáme asi 10 […]

Jedlá bez mäsa, Prílohy, Vegetariáni

Fazuľové struky

Suroviny: 250 g fazuľových strukov, 1 väčšia cibuľa, ½ lyžičky mletej škorice, soľ Na posypanie: nastrúhaný tvrdý syr alebo tofu Postup: Do vriacej vody dáme fazuľové struky a varíme asi 10 minút. Potom ich scedíme. Na posolenom olivovom oleji osmažíme na tenké prúžky nakrájanú cibuľu, osmažíme ju do zlatista a pridáme asi ½ lyžičky mletej […]

Zemiakový šalát
Prílohy

Zemiakový šalát s hráškom a mrkvou

Suroviny: 1 kg šalátových zemiakov, 15 dkg sterilizovanej sladkokyslej mrkvy, 20 dkg mrazeného hrášku, 20 dkg sterilizovaných uhoriek, 1 ks červenej papriky, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, kurkuma, majonéza Postup: Uvaríme na kocky pokrájané zemiaky v slanej vode s lyžičkou kurkumy. Po zliatí prelejeme 1 dcl nálevu z uhoriek a necháme vychladnúť. Hrášok krátko povaríme […]

Baklažán s čerstvou mätou
Chuťovky, Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Prílohy, Vegetariáni, Zeleninové

Baklažán s čerstvou mätou

Energetická hodnota jedla: 1079 kJ / 258 kcal Suroviny ( rozpočet pre 4 – 6 osôb ): 1 kg baklažánov, olej na praženie, 60 ml  olivového oleja, 4 strúčky pretlačeného cesnaku, 2 lyžice jablkového octu, 1 lyžica nakrájanej čerstvej mäty, 2 lyžice strúhanky, soľ Postup: Baklažány umyjeme, odrežeme okraje a neobielené ich nakrájame pozdĺžne na […]

Domáce čipsy
Chuťovky, Jedlá zo zemiakov, Prílohy

Domáce čipsy s dresingom

Suroviny: 1 kg zemiakov, slnečnicový olej na vysmážanie, morskú soľ Na dresing potrebujeme: 250 g slovenského bieleho jogurtu, soľ, čierne korenie, pažítku Postup: Zemiaky ošúpeme a na strúhadle nastrúhame na plátky hrubé približne 2mm. Osušíme ich papierovou utierkou. Slnečnicový olej rozpálime v hlbokom hrnci. Zemiakové plátky v ňom vysmážame asi 5 minút. Posypeme morskou soľou. […]

Domáci tarator
Dipy, Omáčky, Polievky, Prílohy, Zeleninové

Domáci tarator

Suroviny:  šalátovú uhorku (polovicu do polievky a polovicu na ozdobenie), 200 g bieleho jogurtu, 1 PL olivového oleja, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 500 ml slovenského mlieka, soľ, čierne korenie, zopár vlašských orechov, petržlenovú vňať  Postup:  Uhorku očistíme a nakrájame. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Do hrnca nalejeme slovenské mlieko, pridáme jogurt, prelisovaný cesnak, olej a […]

Jedlá zo zemiakov, Prílohy, Zeleninové

Zemiakový šalát so strukmi z cukrového hrášku

Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 200 g strukov cukrového hrášku,100 g zemiakov, 1 červená paprika, 250 g cherry paradajok, 4 listy dubového šalátu, 5 listov šalátu lollo biondo, 60 g potočnice, parmezán na ozdobu Cesnakové krutóny:3 plátky ciabaty, 3 lyžice olivového oleja, 1 strúčik cesnaku Dressing: 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžica majolenky Hellmann´s, 1 […]

zemiaky so slaninou
Prílohy

Zapekané zemiaky so slaninou

Suroviny: 500 g zemiakov, 250 g prerastenej oravskej slaniny, 1 čajová lyžička soli, medzi prsty pomletého muškátového oriešku, 2 stredne veľké cibule Postup: Slaninu nakrájame na tenké plátky a časťou vyložíme dno pekáča. Na ňu položíme na kolieska nakrájané zemiaky a na ne cibuľu nakrájanú na krúžky. Posolíme a posypeme muškátovým orieškom. Prikryjeme zase plátkami slaniny. Prikryjeme celý […]

Ryžové placky
Jedlá bez mäsa, Múčne jedlá, Prílohy, Vegetariáni

Ryžové placky s bylinkami

Suroviny: 250 g ryže, 1 cibuľa, 2 struky cesnaku, 1 lyžica masla, 500 ml zeleninového vývaru, 1 vajce, 4 lyžice strúhaného parmezánu, 1 lyžica hladkej múky, 2 lyžice pažitky, mleté korenie, soľ, olej Postup: Ryžu uvaríme v zeleninovom vývare a necháme vychladnúť. Cibuľu a cesnak opražíme na masle a pridáme k ryži. Ďalej k ryži […]

Brokolica s pikantnou smotanovou omáčkou
Jedlá bez mäsa, Prílohy, Zapekané jedlá a Nákypy

Brokolica s pikantnou smotanovou omáčkou

Suroviny: 1 kg brokolice, soľ, 1 cibuľa, 30 g masla, 2 lyžice hladkej múky, 1/4 l mäsového vývaru, 1/4 l smotany, mleté čierne korenie, 125 g strúhaného ementálu Postup: Ružičky brokolice oddelíme od hlúbov. Hlúby ošúpeme a nakrájame na centimetrové kúsky. Prevaríme 2 l vody, ochutenej 2 lyžicami soli. Brokolicu v nej uvaríme domäkka. Na […]

womangalérie VŠETKY