Zemiakové pyré s čiernymi olivami
Jedlá zo zemiakov, Prílohy

Zemiakové pyré s čiernymi olivami

Suroviny: 500 g zemiakov, 100 g čiernych olív, soľ, extra panenský olivový olej Postup: Na panvicu posypanú hrubou soľou položíme umyté zemiaky v šupke. Pečieme v rúre asi 20 minút pri teplote 180°C. Medzitým nadrobno nakrájame olivy. Upečené zemiaky ošúpeme a rozmixujeme, potom pridáme olivy a extra panenský olivový olej. Pomiešame a podľa chuti osolíme […]

Paprika v smotanovej omáčke
Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Omáčky, Prílohy, Vegetariáni

Paprika v smotanovej omáčke

1 porcia obsahuje: 1264 joulov (302 kalórií) Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 1 kg papriky, 2 lyžice – 80 g majonézy, 1/8 l smotany, 1 lyžica vínneho octu, 1 lyžička cukru, mleté čierne korenie, 1 lyžička kapár Postup: Papriky rozštvrtíme, zbavíme semiačok, povykrajujeme zvyšky stoniek a biele žilky. Pokrájame ich na rezance. Prevaríme 2 l […]

Brokolicová panvica s mrkvou
Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Prílohy, Vegetariáni

Brokolicová panvica s mrkvou

Suroviny: 1 kg brokolice, 750 g mrkvy, 3 lyžice mandľových lupienkov, 100 g Nivy, 250 ml mlieka, strúhaný muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice kyslej smotany, bagety, alebo biele pečivo Postup: Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na ružičky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Mandľové lupienky nasucho opražíme na panvici do zlata a […]

Zemiakový šalát s olivami
Jedlá zo zemiakov, Prílohy, Zeleninové

Zemiakový šalát s olivami

Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 800 g zemiakov, 1 pór, 2dl zeleninového vývaru, 4 lyžice bieleho vínneho octu, 6 lyžíc oleja, 3 kyslé uhorky, 2 lyžice olív, 1 lyžica horčice, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a pokrájame na kolieska. Očistený pór a uhorky nakrájame na kolieska, […]

Pečené zemiaky s uhorkovou plnkou
Jedlá bez mäsa, Jedlá zo zemiakov, Oddelená strava, Prílohy, Vegetariáni

Pečené zemiaky s uhorkovou plnkou

Energetická hodnota jednej porcie: 217 kcal Suroviny (rozpočet pre 3 porcie): 8 stedne veľkých zemiakov, 1 šalátovú uhorku,  l jogurtu, 1 polievkovú lyžicu kôpru, 10 strukov cesnaku, soľ, korenie, mladá cibuľka na ozdobu Postup: Rúru na pečenie predhrejeme na 200 °C . Zemiaky umyjeme (prípadne použijeme aj kefku) a cca 1 h pečieme v […]

Kniežacie zemiaky
Jedlá zo zemiakov, Prílohy

Kniežacie zemiaky

Suroviny: 90 dkg sypkých zemiakov, 3 žĺtky, 5 dkg masla, muškátový oriešok, soľ, 2 vajcia, maslo Postup: Cesto: Umyjeme zemiaky a uvaríme ich v šupke domäkka, ošúpeme a ešte horúce pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme žĺtky, maslo, soľ, postrúhaný muškátový oriešok a všetko spolu vymiešame na hladkú masu. Vymažeme plech tukom. Rozhabarkujeme vajcia. Predhrejeme […]

Jedlá bez mäsa, Prílohy, Zapekané jedlá a Nákypy

Zapekaná brokolica s petržlenovou vňaťkou

Suroviny: 400 g brokolice, soľ, 1 pol. lyžica masti, 30 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 1 žĺtok, 40 g postrúhaného syra, 2 rajčiaky, 1 pol. lyžica tuku, strúhanka, 1 pol. lyžica zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno Postup: Brokolicu pokrájame so stonkami dlhými asi 10 cm, vložíme do vriacej osolenej vody, varíme na miernom ohni […]

Zemiakové koláčiky
Chuťovky, Koláče, Múčne jedlá, Prílohy

Zemiakové koláčiky – príloha k hlavnému jedlu

Suroviny: 0,5 kg zemiakov, 40 g slaniny, 1 žĺtok, malá viazanička petržlenovej vňate, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie, 1/2 lyžice zemiakového škrobu, tuk na opečenie Postup: Zemiaky očistíme, uvaríme v posolenej vode, prelisujeme a necháme vychladnúť. Slaninu nakrájame na kocky, roztopíme a zmiešame so zemiakmi a zvyšnými prísadami. Sformujeme do rolky (priemer asi 3 cm) a […]

Fazuľkové struky so strúhankou
Jedlá bez mäsa, Prílohy

Fazuľkové struky so strúhankou a saturejkou

Energetická hodnota jednej porcie: 150 kcal Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 1/4 kg zelených fazuľových strukov, 1/4 kg žltých fazuľových strukov, 2 polievkové lyžice masla, 1 polievková lyžica strúhanky, 1/2 zväzku saturejky, soľ, mleté korenie, cesnak Postup: Saturejku umyjeme a posekáme nadrobno. Umyjeme fazuľu, očistíme a uvaríme v slanej vode tak, aby nebola celkom mäkká […]

Dusený špenát na cesnaku
Jedlá bez mäsa, Prílohy, Prívarky

Dusený špenát na cesnaku

Suroviny ( rozpočet na prípravu pre 4 osoby ): 500 g čerstvého listového špenátu, 100 ml smotany na varenie, 50 g masla, 1-2 strúčiky cesnaku podľa chuti, soľ a čierne mleté korenie Postup: Na rozpálenom masle restujeme najemno nakrájaný cesnak. Pridáme doň čerstvé špenátové listy a ešte krátko restujeme. Následne pridáme smotanu na varenie a všetko spolu podusíme […]

womangalérie VŠETKY