utorok, 21. máj 2019 , sviatok má Zina

Prílohy

Šalát z pečenej červenej repy

Šalát z pečenej červenej repy

Červená repa patrí medzi jeden z najzdravších druhov zeleniny, ktoré môžeme v kuchyni použiť. Dôvod prečo sa u nás neteší prílišnej obľube, je zrejme ten, že doplatila na nie príliš dobré spracovanie v školských jedálňach....
Paradajková ryža s bazalkou

Paradajková ryža s bazalkou

Energetická hodnota jednej porcie: 677 kcal Suroviny (rozpočet pre 3 porcie): 1 cibuľa, 1 polievková lyžica oleja, 125 g ryže, 2 dcl zeleninového vývaru,  pol konzervy olúpaných paradajok, mleté čierne korenie, soľ, mletá červená paprika,...
Zemiakové pyré s čiernymi olivami

Zemiakové pyré s čiernymi olivami

Suroviny: 500 g zemiakov, 100 g čiernych olív, soľ, extra panenský olivový olej Postup: Na panvicu posypanú hrubou soľou položíme umyté zemiaky v šupke. Pečieme v rúre asi 20 minút pri teplote 180°C. Medzitým nadrobno nakrájame olivy....
Paprika v smotanovej omáčke

Paprika v smotanovej omáčke

1 porcia obsahuje: 1264 joulov (302 kalórií) Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 1 kg papriky, 2 lyžice - 80 g majonézy, 1/8 l smotany, 1 lyžica vínneho octu, 1 lyžička cukru, mleté čierne korenie, 1 lyžička...
Brokolicová panvica s mrkvou

Brokolicová panvica s mrkvou

Suroviny: 1 kg brokolice, 750 g mrkvy, 3 lyžice mandľových lupienkov, 100 g Nivy, 250 ml mlieka, strúhaný muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice kyslej smotany, bagety, alebo biele pečivo Postup: Brokolicu očistíme, umyjeme a...
Zemiakový šalát s olivami

Zemiakový šalát s olivami

Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 800 g zemiakov, 1 pór, 2dl zeleninového vývaru, 4 lyžice bieleho vínneho octu, 6 lyžíc oleja, 3 kyslé uhorky, 2 lyžice olív, 1 lyžica horčice, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová...
Pečené zemiaky s uhorkovou plnkou

Pečené zemiaky s uhorkovou plnkou

Energetická hodnota jednej porcie: 217 kcal Suroviny (rozpočet pre 3 porcie): 8 stedne veľkých zemiakov, 1 šalátovú uhorku, l jogurtu, 1 polievkovú lyžicu kôpru, 10 strukov cesnaku, soľ, korenie, mladá cibuľka na...
Kniežacie zemiaky

Kniežacie zemiaky

Suroviny: 90 dkg sypkých zemiakov, 3 žĺtky, 5 dkg masla, muškátový oriešok, soľ, 2 vajcia, maslo Postup: Cesto: Umyjeme zemiaky a uvaríme ich v šupke domäkka, ošúpeme a ešte horúce pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme žĺtky,...

Zapekaná brokolica s petržlenovou vňaťkou

Suroviny: 400 g brokolice, soľ, 1 pol. lyžica masti, 30 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 1 žĺtok, 40 g postrúhaného syra, 2 rajčiaky, 1 pol. lyžica tuku, strúhanka, 1 pol. lyžica zelenej petržlenovej vňate...
Zemiakové koláčiky

Zemiakové koláčiky – príloha k hlavnému jedlu

Suroviny: 0,5 kg zemiakov, 40 g slaniny, 1 žĺtok, malá viazanička petržlenovej vňate, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie, 1/2 lyžice zemiakového škrobu, tuk na opečenie Postup: Zemiaky očistíme, uvaríme v posolenej vode, prelisujeme a necháme vychladnúť. Slaninu nakrájame...