Tortilla
Jedlá bez mäsa, Múčne jedlá, Prílohy

Tortilla

Suroviny na tortillu: 2 šálky kukuričnej múky, 1 šálka pšeničnej (alebo inej) múky, voda podľa potreby, soľ Postup: Z múky, vody a soli vymiesime cesto, z neho formujeme malé placky a potom ich vaľkáme valčekom medzi fóliou. Vyvaľkané placky by mali mať hrúbku približne ako palacinka, ale mali by byť menšie ako palacinky. Placky – […]

Jacmenny solet
Jedlá bez mäsa, Korenie pre varenie, Prílohy, Prívarky, Vegetariáni

Jačmenný šolet s tempeh a kapustou

Suroviny na jačmenný šolet s tempeh a kapustou: 400 g tempeh – sojové fermentované bôby, 1 čínska kapusta, biela drobná fazuľa namočiť na 12 hodín a uvariť s bobkovým listom, 600 g jačmenné krúpy – uvariť vo vode, olivový olej, bobkový list, mletá červená paprika a troška chilli, kurkuma mletá,  majoránka sušená alebo čerstvá, soľ, mleté čierne korenie […]

Šalát z pečenej červenej repy
Oddelená strava, Prílohy, Vegetariáni, Zeleninové

Šalát z pečenej červenej repy

Červená repa patrí medzi jeden z najzdravších druhov zeleniny, ktoré môžeme v kuchyni použiť. Dôvod prečo sa u nás neteší prílišnej obľube, je zrejme ten, že doplatila na nie príliš dobré spracovanie v školských jedálňach. Preto bola pravdepodobne znechutená niekoľkým generáciám stravníkov po zvyšok ich života. Červená repa,  obsahuje množstvo zdraviu prospešným látok.  Má lahodnú chuť, ktorú však […]

Paradajková ryža s bazalkou
Bez lepku, Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Prílohy, Vegáni, Vegetariáni

Paradajková ryža s bazalkou

Energetická hodnota jednej porcie: 677 kcal Suroviny (rozpočet pre 3 porcie): 1 cibuľa, 1 polievková lyžica oleja, 125 g ryže, 2 dcl zeleninového vývaru,  pol konzervy olúpaných paradajok, mleté čierne korenie, soľ, mletá červená paprika, 2 lyžičky bazalky Postup: Cibuľku očistíme, pokrájame na drobné kúsky a opražíme na oleji dosklovita. Pridáme ryžu, premiešame a chvíľu […]

Zemiakové pyré s čiernymi olivami
Jedlá zo zemiakov, Prílohy

Zemiakové pyré s čiernymi olivami

Suroviny: 500 g zemiakov, 100 g čiernych olív, soľ, extra panenský olivový olej Postup: Na panvicu posypanú hrubou soľou položíme umyté zemiaky v šupke. Pečieme v rúre asi 20 minút pri teplote 180°C. Medzitým nadrobno nakrájame olivy. Upečené zemiaky ošúpeme a rozmixujeme, potom pridáme olivy a extra panenský olivový olej. Pomiešame a podľa chuti osolíme […]

Paprika v smotanovej omáčke
Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Omáčky, Prílohy, Vegetariáni

Paprika v smotanovej omáčke

1 porcia obsahuje: 1264 joulov (302 kalórií) Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 1 kg papriky, 2 lyžice – 80 g majonézy, 1/8 l smotany, 1 lyžica vínneho octu, 1 lyžička cukru, mleté čierne korenie, 1 lyžička kapár Postup: Papriky rozštvrtíme, zbavíme semiačok, povykrajujeme zvyšky stoniek a biele žilky. Pokrájame ich na rezance. Prevaríme 2 l […]

Brokolicová panvica s mrkvou
Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Prílohy, Vegetariáni

Brokolicová panvica s mrkvou

Suroviny: 1 kg brokolice, 750 g mrkvy, 3 lyžice mandľových lupienkov, 100 g Nivy, 250 ml mlieka, strúhaný muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice kyslej smotany, bagety, alebo biele pečivo Postup: Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na ružičky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Mandľové lupienky nasucho opražíme na panvici do zlata a […]

Zemiakový šalát s olivami
Jedlá zo zemiakov, Prílohy, Zeleninové

Zemiakový šalát s olivami

Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 800 g zemiakov, 1 pór, 2dl zeleninového vývaru, 4 lyžice bieleho vínneho octu, 6 lyžíc oleja, 3 kyslé uhorky, 2 lyžice olív, 1 lyžica horčice, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a pokrájame na kolieska. Očistený pór a uhorky nakrájame na kolieska, […]

Pečené zemiaky s uhorkovou plnkou
Jedlá bez mäsa, Jedlá zo zemiakov, Oddelená strava, Prílohy, Vegetariáni

Pečené zemiaky s uhorkovou plnkou

Energetická hodnota jednej porcie: 217 kcal Suroviny (rozpočet pre 3 porcie): 8 stedne veľkých zemiakov, 1 šalátovú uhorku,  l jogurtu, 1 polievkovú lyžicu kôpru, 10 strukov cesnaku, soľ, korenie, mladá cibuľka na ozdobu Postup: Rúru na pečenie predhrejeme na 200 °C . Zemiaky umyjeme (prípadne použijeme aj kefku) a cca 1 h pečieme v […]

Kniežacie zemiaky
Jedlá zo zemiakov, Prílohy

Kniežacie zemiaky

Suroviny: 90 dkg sypkých zemiakov, 3 žĺtky, 5 dkg masla, muškátový oriešok, soľ, 2 vajcia, maslo Postup: Cesto: Umyjeme zemiaky a uvaríme ich v šupke domäkka, ošúpeme a ešte horúce pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme žĺtky, maslo, soľ, postrúhaný muškátový oriešok a všetko spolu vymiešame na hladkú masu. Vymažeme plech tukom. Rozhabarkujeme vajcia. Predhrejeme […]

womangalérie VŠETKY